Всякакъв анализ за приемането на еврото в България може да бъде от полза, заяви за News.bg служебният вицепремиер по еврофондовете Атанас Пеканов.

Той остава обаче леко скептичен по отношение на коментарите на икономиста Стив Ханке, чието име бе извадено напред от ПП "Възраждане" миналата седмица с предложение за експертна помощ в дискусията за ползите и рисковете от приемането на еврото.

Пеканов остава отворен към всякакво мнение, макар и да не приема голяма част от изразените от проф. Стив Ханке мнения "за" или "против".

Пеканов: Няма да обеднеем след приемането на еврото

Пеканов: Няма да обеднеем след приемането на еврото

Tой очаква да има повече контролни механизми

Той обясни, че в момента се готви техническата подготовка за влизането на страната ни в Еврозоната на база на вече взетите решения по отношение на всички подготвителни процеси, за които и другите страни са се готвили. Подготвена е комуникационната стратегия, подготвени са защитните механизми и всички тези процеси, които са рамкирани в Националния план за въвеждане на еврото, поясни Пеканов.

Той подчерта, че се работи по вече зададения план график за приемането на еврото от редовния кабинет, спрямо Националния план за въвеждане на еврото. Там като индикативна целева дата е заложена 1 януари 2024 г. и Пеканов смята, че всички институции в унисон трябва да работят това да се случи, както е избрано и подготвено като решение от легитимно избран редовен кабинет.

Пеканов приема на сериозно опасенията на обществото, че ако приемем еврото, ще обеднеем повече, чува ги и разбира, че хората се притесняват. България има нужда от по-ударно нарастване на доходите, защото изоставаме и нямаме достатъчно конвергенция към сферата на живот в Европа, посочи той. Това, което обаче сме видели в други страни като Словения, Словакия и балтийските държави при приемането на еврото, не е някакъв огромен инфлационен натиск, а измереният инфлационен натиск е от сорта на 0.2 до 0.4%, което в текущата ситуация на фона на инфлация от 15% Пеканов не мисли, че е такъв огромен фактор, който ще доведе до обедняване.

"Това е срах, който хората имат, но затова институциите работят да имат защитни механизми, това да не се случи", увери Пеканов.

Гълъб Донев: Влизането в еврозоната и Шенген са приоритети за България

Гълъб Донев: Влизането в еврозоната и Шенген са приоритети за България

Служебният премиер проведе работна среща с представители на ЕК и посланици от страните членки на ЕС

Атанас Пеканов посочи защитните механизми на институциите - двойното показване на цените от даден период като например един ден нещо струва 2 лева, на следващия ден вече струва 2 лв. и до него пише 1 евро, така че да не е някак си "непрозрачно това преминаване" и хората да могат да правят сравнение. В същото време от този момент всички касови бележки ще показват цената в лева и евро, както и обменният курс. Трябва да има някакъв начин да се сигнализира към институциите, ако обменният курс е неправомерен, обясни служебният вицепремиер. Всякакви спекулативни практики трябва да бъдат пресечени и именно тук защитните механизми са важни, важно е да могат да се поддават сигнали към институциите и ако се налага, в другите страни се правят списъци с търговски обекти, които по някакъв начин прилагат неправомерни практики, за да могат хората да знаят и да избягват, като и по този начин да се гарантира конкуренция и плавен преход, обясни още Пеканов.

Приемането на еврото - приоритет на служебния кабинет

Приемането на еврото - приоритет на служебния кабинет

Целта на служебното правителство е тези процеси да продължат без забавяния