Водещи приоритети за България са присъединяването към Шенген и еврозоната. Това заяви на работна среща служебният премиер Гълъб Донев, съобщават от правителствената пресслужба. Той се срещна с посланиците от страните членки на ЕС и с представителството на Европейската комисия в резиденция "Бояна".

В рамките на срещата премиерът Гълъб Донев изтъкна последователните действия на служебния кабинет в изпълнение на отговорностите му както за организирането на честни и прозрачни избори, така и по отношение на ефективното функциониране на изпълнителната власт.

Той посочи, че страната ни е изпълнила критериите за присъединяване към Шенген още през 2011 г. Като знак за добра воля включително е декларирана готовност България да приеме през месец септември координиран от Европейската комисия екип от експерти, който да потвърди степента на прилагане на достиженията на Шенгенското законодателство.

Относно подготовката за приемане на еврото служебният министър-председател заяви, че продължава изпълнението на приетия по-рано през годината национален план, като целевата ни дата продължава да бъде 1 януари 2024 г.

Друга тема, дискутирана на работната среща е била присъединяването на страната ни към Организацията за икономически сътрудничество.

По-късно Гълъб Донев се срещна и с представители на ръководството на енергийната компания "Лукойл". Двете страни обсъдиха възможности за овладяване на инфлационните процеси и мерки за стабилизиране на икономическата среда в страната.

Премиерът Донев акцентира върху цените на горивата като ключов фактор за развитието на стопанския живот и за потреблението. Съвместно с представителите на "Лукойл" бе изразена позицията, че е от съществено значение да бъдат разгледани всички пазарни възможности за намаляване на цените на горивата за крайните потребители.

Радев увещава шефа на "Лукойл" за по-евтини горива

Радев увещава шефа на "Лукойл" за по-евтини горива

Донев и ръководството на компанията са единодушни, че е важно да се разгледат всички пазарни възможности за това