Служебният кабинет прие законови изменения, целящи оптимизиране на дейността на координационния съвет за приемане на еврото, както и има намерение да изготви проектозакон за въвеждането на единната европейска валута, който да представи на следващото Народно събрание.

Това обяви на брифинг след редовното заседание на Министерски съвет в сряда вицепремиерът по еврофондовете Атанас Пеканов.

"На днешното заседание на Министерския съвет приехме нормативни промени по отношение на т.нар. координационен съвет за подготовка на Република България за членство в еврозоната. Посредством тези промени постигаме съответствие спрямо настоящия състав на правителството и заместник-министър председателят по управление на европейските средства в мое лице става член на този съвет", съобщи той.

Стойността на еврото спрямо щатския долар удари 20-годишно дъно

Стойността на еврото спрямо щатския долар удари 20-годишно дъно

Тази сутрин общата единица на еврозоната падна до $1,0306

Вицепремиерът изрично подчерта - позицията на служебното правителство е твърдо "за" приемането на европейската валута.

"Знаете, че има приет национален план за приемане на еврото от последното редовно правителство, като заложената индикативна дата е 1 януари 2024 година. Нашата цел като служебно правителство е тези процеси да продължат да се случват без забавяния. За България и за служебния кабинет продължават да бъдат приоритет всички процеси за по-бърза интеграция и по-тясно сътрудничество във всички европейски процеси - членството ни в Шенген, членството ни в еврозоната, членството ни в ОИСР", обяви Атанас Пеканов. 

За Любомир Дацов влизането ни в еврозоната е сложно при сегашните политики

За Любомир Дацов влизането ни в еврозоната е сложно при сегашните политики

Асен Василев "си играе" с неизпълнението на капиталовите разходи

Имало обаче много работа и конкретни задачи, които трябва да бъдат изпълнени, за да се приеме еврото, като за целта се създават 7 работни групи, изтъкна Пеканов. Ще се работи и за изготвяне на проектозакон за приемане на еврото, който да бъде входиран в следващия парламент. "От там нататък всичко ще в ръцете на Народното събрание."

Припомняме, че по-рано днес от Министерството на финансите обявиха, че са отправили искане към Европейската комисия за първо плащане по Плана за възстановяване и устойчивост в размер на 1,368 млрд. евро, като заместник министър-председателят коментира и тази тема.

Изпратихме на ЕК първото искане за плащане по Плана за възстановяване
Обновена

Изпратихме на ЕК първото искане за плащане по Плана за възстановяване

Искането от МФ включва 22 етапа и цели

"Днес България и служебното правителство подаде първото искане за плащане на Плана за възстановяване и устойчивост. По него страната ни очаква тази есен над 1,3 милиарда евро за проекти и реформи, които да се влеят в икономиката ни и да я направят по-устойчива и по-силна", каза Атанас Пеканов.