"Проблемен е въпросът с присъединяването към еврозоната, защото при сегашните политики, които са одобрени законодателно, при досегашните решения, които са взети, това е проекция на това, които излиза за следващите години. Който дойде и състави правителство, трябва да вземе своите политически решения и да коригира данните в тази посока.".

Това заяви пред БНР Любомир Дацов, член на Фискалния съвет на България и бивш заместник-министър на финансите в правителствата на Симеон Сакскобургготски и на Сергей Станишев.

Изправени сме пред предизвикателството есента ЕК, когато разглежда данните за България, да каже, че ще влезем в процедура за свръхдефицит. Тогава искаме или не, ще трябва да изпълняваме доста по-сложна и строга програма за икономии, обясни финансистът. 

Гасенето на инфлация с наливане на пари води до по-голям дефицит, според Владислав Горанов

Гасенето на инфлация с наливане на пари води до по-голям дефицит, според Владислав Горанов

Няма устойчиво финансиране за увеличението на пенсиите, смята той

Изнесените изчисления на Министерството на финансите са коректни, подчерта Дацов.

"Ако политиката на обещания за изпреварващо нарастване на доходи и разходи, които няма как след това да ги върнем, се задържи, ще има няколко проблема. Първо - рано или късно ще започнат да се правят дефицити, която държавата не може да си позволи, и това рязко ще увеличи дълга. Стабилността, която години наред беше пазена, ще бъде нарушена. Това има и политически последствия, не само икономически, защото, когато разклатиш стабилността на публичните финанси и на бюджета, това се отразява върху частните инвестиции, поведението на частните предприемачи", обясни финансистът. 

Иван Шишков увери, че ще бъде платено за  големите инфраструктурни обекти

Иван Шишков увери, че ще бъде платено за големите инфраструктурни обекти

В АПИ има предвидени пари за основни ремонти, а няма проекти за тях

Според финансиста Дацов бившият финансов министър Асен Василев "си играе" с неизпълнението на капиталовите разходи. Той обясни, че заложените за целта пари са 8,257 млрд. лева за тази година. Максимумът, който ще бъде изпълнен, ще отиде около 4,5 млрд. лева, смята той.

"В момента изпълнението на капиталовите разходи е 2 млрд. лева. Само до момента има 6 млрд. лева спестявания, които ще бъдат намалени до 4 млрд. Оттам идва превишението в бюджета в момента и грешката... Много рядко има правителство, което 5 пъти да прави прогноза и 5 пъти да не я улучва и да е страхотно различна", обясни Дацов.

Проблемът не е в приходната част на бюджета, а в разходната, подчерта той и обясни, че са поети задължения за бъдещи периоди.

Неговата прогноза е, че всички облекчения и данъчни намаления, които бяха направени от кабинета "Петков" ще бъдат изчистени и част от капиталовите разходи ще бъдат пожертвани първи, както и част от социални програми, индексирането на работните заплати ще бъдат "изпилени" максимално.

Около 4-5 млрд. лева ще бъдат намерени от тези съвкупни мерки, каза Дацов.

По време на правителството на Кирил Петков няма данни да са се увеличили данъчните приходи, каза Дацов и уточни, че разликите с предходни периоди са заради инфлацията. "20 месеца назад няма никаква разлика в събираемостта на данъците, освен инфлационната", обясни Любомир Дацов.