"Темата за приемането на България в еврозоната изчезна от публичното пространство. Това не е случайно.". Това заяви пред БНР Щерьо Ножаров, икономически съветник в Българската стопанска камара.

С така конструиран бюджет много трудно през 2023 г. ще направим конвергентен (обединяващ - б.р.) доклад, който да е подходящ за България да влезе от 2024 г., смята той. 

Нова криза в еврозоната е все по-вероятна

Нова криза в еврозоната е все по-вероятна

ЕЦБ е изправена пред странна дилема, при която всеки избор на политика потенциално ще увеличи рисковете от криза

"Правителствените разходи ще стигнат гигантските 44% от БВП. Границата е 40%, тоест минаваме към икономика от съвсем друг тип - икономика от социален тип, базирана върху дефицити и големи публични разходи", подчерта Ножаров в коментар за приетите вчера на второ четене в бюджетна комисия промени в "Бюджет 2022".

Когато публичните разходи доближат 50%, се връщаме към планова икономика.

БАН скептични, че ще влезем в еврозоната през 2024 г.

БАН скептични, че ще влезем в еврозоната през 2024 г.

Голяма е вероятността българската икономика да стагнира през 2022 г.

По средата на годината капиталовата програма още не е започнала, частни инвестиции не се предвиждат, а правителствените не се изпълняват, заяви експертът.

При някои категории стоки инфлацията стига дори 30%, при други - до 50%, но общата за май се движи около 14 на сто, отбеляза Щерьо Ножаров.

"Притеснително за бизнеса е, че в коалиционното споразумение беше заложено, че промени в пенсионна система, промени в публични разходи, които са свързани с увеличаване на възнаграждения на администрацията, ще се водят само след обсъждане на подобряване на ефективността, след сериозни анализи, на които ще бъдат поканени и социалните партньори. Такива анализи не са направени, няма разговори за ефективност", изтъкна Ножаров. 

В ДБ очакват инфлация, независимо дали сме в еврозоната

В ДБ очакват инфлация, независимо дали сме в еврозоната

Инфлацията може да бъде овладяна в следващите месеци, смята Владислав Панев

По въпроса с Плана за възстановяване и устойчивост той посочи, че парите по него ще се дават само срещу реформи, докато в националния бюджет "парите се дават в голяма степен на око".

"А политическите турбуленции, които се задават и потенциални здравни кризи поставят под сериозно съмнение пълноценното усвояване на парите по плана."

Според Ножаров промените в законите не са достатъчни, за да може да бъдат отчетени тези реформи. 

Приеха плана за въвеждане на еврото

Приеха плана за въвеждане на еврото

За да имаме на 1 януари 2024 година техническа възможност