"Имунитетът на президента не покрива всички негови секретари, съветници и сътрудници.". Това заяви пред БНР конституционният съдия проф. Атанас Семов.

По думите му смисълът на държавността е в това, когато една държавна институция осъществява своите правомощия, тя да знае не само какво не може да прави, но и как не бива да се правят някои неща, които иначе законът позволява да се правят".

В коментар за влизането на прокуратурата в сградата на президентската администрация Семов заяви, че огромната част от разумните хора в България показаха много ясно своето разбиране, че така не се прави. Не само Конституцията не позволява това, но и защото смисълът на демократичния процес е да има мяра в представата за редно и нередно, поясни Атанас Семов.

"Това, което се случва в последните години в България, е пример за загубената мяра за редно и нередно", заяви той.

Като конституционалист преподавателят в СУ "Климент Охридски" заяви, че когато правосъдието се осъществява чрез медийни публикации, интервюта и оценки, има проблем, отиващ отвъд конституционната мяра.

Това е проблем на нормалността, на представата за държавата като система от правила, категоричен е Семов.

По думите му държавата ни е в насипно състояние поради очевидния отказ да се осмисли кое е позволено и кое не е позволено, кое е равна мяра на справедливото и обективното и кое е злоупотреба с власт.

Конституционният съдия, който бе кандидат за президент през 2011 г. заяви, че не е недопустимо президентът да иска оставката на главния прокурор.

"Президентът не е неполитическа фигура. Не знам кой и кога измисли тази пълна глупост наречена "обединител на нацията". Подобно понятие в Конституцията няма и в практиката на Конституционния съд никога не е говорено и анализирано дали президентът е обединител на нацията", заяви Атанас Семов.

По Конституция президентът - като институция - олицетворява единството на нацията. Той не е и не може да бъде обединител, извън правомощията, в които заради ролята си на балансьор, той може да внася мъдрост и отговорност, поясни юристът. 

Нинова зове за протест пред НС по време на дебатите за вота на недоверие

Нинова зове за протест пред НС по време на дебатите за вота на недоверие

Държавата била счупена от ГЕРБ

Относно протестите с искане за оставките на правителството "Борисов-3" и на главния прокурор Иван Гешев, проф. Семов заяви, че обществото очаква съществена промяна в държавата, каквато се случи след 10-и ноември 1989-а година.

Все още няма насрочена дата за заседание, на което да бъде прието очакваното тълкувателно решение на КС относно имунитета на президента. Той беше категоричен, че от това решение не може да бъде определен "периметърът на личните и конституционни конфликти.

"Според мен не става дума за личностни конфликти, а за сблъсък на представи каква трябва и каква не трябва да бъда България. ... У нас корупцията е клъстерна, но се разпръсва дифузно във всички области на страната и въпреки мерките се разпространява експоненциално с всеки следващ управленски мандат, затова държавата се разпада", каза Семов.

Според него вирусът на корупцията и произвола във властта вече почти не ни прави впечатление. "По-тревожното е, че Европа разбра, че сякаш тук е естествено да бъде така. Европа не реагира на нашите абсурди, защото за нея е достатъчно ние да сме под карантина", допълни Атанас Семов.

Според него Европа реагира на много по-малки проблеми в съдебните системи на Полша и на Унгария, но не реагира на българските проблеми, защото не знае какво да прави с България.

"ЕС се отказа от мониторинговия механизъм, защото той не върши работа, а не защото България вече е постигнала всичко, което европейската представа за нормалност изисква", каза Атанас Семов.

Той е категоричен, че единственото, което крепи България да прилича на останалите държави, е етническият мир и беше категоричен, че той не трябва да се пипа. "Проблемът на България не е в "Росенец". Проблемът е на "Дондуков", допълни Атанас Семов.