Следващата седмица Конституционният съд на България ще отговори на въпроса на бившия главен прокурор Иван Гешев относно законността на неговото отстраняване от поста. Тълкувателното дело, заведено от Гешев, представлява въпроса дали Висшият съдебен съвет (ВСС), чийто членове са с изтекъл мандат, може да продължи да изпълнява функциите си.

Професор Атанас Семов, конституционен съдия и докладчик по делото, заяви пред Нова телевизия, че отговорът е очевиден. Той посочи, че ВСС вече изпълнява функциите си в продължение на 10 месеца след изтичането на мандатите на членовете му. Добави, че самият Висш съдебен съвет е подчинен на принципа на непрекъснатост на функционирането и неговите функции могат да бъдат прекратени само с изменения в Конституцията или ако се премахне органът. Семов подчерта, че ВСС има правомощията да отстрани главния прокурор.

Семов коментира и предложенията за конституционни реформи. Той посочи, че съществува политическа воля за осъществяване на конституционни промени с необходимото мнозинство, но е важно да се определят същинските проблеми в съдебната система и дали предложените реформи ще допринесат за тяхното решаване.

Отговаряйки на въпрос за предложението правосъдният министър да номинира главния прокурор, Семов заяви, че в България всичко е лично и правилата работят така, както ги разбират отделните хора, заемащи определени длъжности.

Семов предложи и няколко идеи за допълнение на основния закон. Смята, че е необходимо в Конституцията да бъде записано, че образованието, културата, науката и опазването на културно-историческото наследство са стратегически национални приоритети. Също така, посочва, че държавата следва да полага специални грижи за опазване на българския език и националната идентичност.

Окончателно: До 6 месеца да започне изборът на новия състав на ВСС приеха депутатите

Окончателно: До 6 месеца да започне изборът на новия състав на ВСС приеха депутатите

Всяка година съдебният съвет трябва да прави одит на системата за случайно разпределение на делата