"Не виждам някаква кардинална промяна в националната позиция и позицията на НАТО за помощта за Украйна. НАТО продължава да счита агресията на Русия като конфликт между Украйна и Русия и Алиансът не е пряк участник и няма да бъде такъв във войната." Това заяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов пред БНТ за отказа на президента Румен Радев да пътува заедно с българската делегация за срещата на върха в НАТО.

Той обясни, че няма никакъв проблем в позицията на президента Румен Радев, който вчера отказа да отиде в Срещата на върха в НАТО във Вашингтон през юли.

Помощта за Украйна е последователна, позиция за осъждане на агресията и военно-техническо подпомагане, уточни Запрянов, който все пак призна, че се е изненадал от вчерашното решение на Румен Радев.

Министърът добави, че е право на държавния глава да реши дали да присъства на срещата или не. Не е проблем, че президентът няма да отиде в НАТО, и може и премиерът да ръководи делегацията, каза Запрянов. Позицията на Министерски съвет за срещата в НАТО е класифицирана информация и няма как да бъде публикувана в медиите. Позицията отразява националния интерес на България, подчерта Запрянов и няколко пъти посочи, че не вижда никакви проблематични момента в нея. Затова е и спокоен, но и заради това вчерашния възел с отказа на Румен Радев го е изненадал.

МО поканило Радев като държавен глава, а отказът му е личен

МО поканило Радев като държавен глава, а отказът му е личен

Радостин Илиев: С рамковата позиция не застрашаваме националната сигурност

"Наш интерес на наша територия е да има натовски способности", изтъкна Запрянов, но и добави, че няма как да разкаже какво съдържат плановете за отбрана.

Запрянов даде и дефиниция какво означава "военна техника с отпаднала необходимост" като поредна помощ за Украйна. "Всичко онова, което не е включено в окомплектоването на въоръжените сили в мирно време, всичко онова, което не е включено в мобилизацията на българската армия и всичко онова, което не е включено във въоръженията и боеприпасите е отпаднала необходимост. Има въоръжение и техника, които са морално остарели и не са включени в щатовете за използване", обясни министърът на отбраната. Припомняме, че вчера е началникът на отбраната Емил Ефтимов изрично, макар и задочно, обясни в отговор на президента Радев какво е отпаднала необходимост.

Досега България е осигурила 6 пакета военна помощ на Украйна, която не е безвъзмездна. За някои от пакетите на Украйна, съюзна държава ни е компенсирала. Това, което ни е излишно или е с отпаднала необходимост, не е безвъзмездна, а България получава средства и ги насочва към модернизация на въоръжените сили, подчерта Запрянов.

"Украйна не може да бъде подарена и изоставена. Никой не ни задължава и не ни диктува какво да дадем", увери Атанас Запрянов.

Димитър Главчев не знае какво е уплашило НАТО-вския генерал Радев

Димитър Главчев не знае какво е уплашило НАТО-вския генерал Радев

Премиерът ще води българската делегация