Нормална практика е президентът Румен Радев или премиерът Димитър Главчев да водят българската делегация в НАТО.

Сигналът на президента е вътрешен въпрос и всеки сам взима решение дали да отиде във Вашингтон или не. Позицията пред журналисти изрази зам.-министърът Радостин Илиев, а повече информация по темата се очаква в утрешния ден от служебния министър на отбраната Атанас Запрянов.

Предложението да ръководи делегацията е отправено към Румен Радев в качеството му на държавен глава, а решението му да участва си е негово качество и мнение, поясни Илиев.

Нашата рамкова позиция е изцяло издържана в последните 20 години вече. С такава позиция отговори Министерство на отбраната на отказа на президента Румен Радев да ръководи българската делегация на срещата на НАТО във Вашингтон. 

Радостин Илиев обясни, че приетото рамково решение вчера с позиции за среща на върха в НАТО е регулярна процедура за приемане на мандат в защита на националния интерес. В приетата позиция няма накърняване на националния интерес, нищо не застрашава националната сигурност и е синхронизирана с тази на Алианса.

Радостин Илиев бе категоричен, че подкрепата, която страната оказва на Украйна след началото на войната, е в съответствие с приетото решение от Народното събрание и е непоклатима и ще продължи дотогава, докогато е необходимо.

Това означава, че делегацията на България ще бъде ръководена от служебният премиер Димитър Главчев. 

Димитър Главчев не знае какво е уплашило НАТО-вския генерал Радев

Димитър Главчев не знае какво е уплашило НАТО-вския генерал Радев

Премиерът ще води българската делегация