Президентът Румен Радев ще ръководи българската делегация на Срещата на държавните и правителствените ръководители на страните - членки на НАТО.

Решението е на правителството, като и служебният премиер Димитър Главчев ще бъде част от делегацията, която ще пътува до Вашингтон между 9 и 11 юли. След зле прикрит спор и препоръка от Борисов именно Радев да ръководи делегацията, Министерски съвет взе соломоновското решение и двата държавни ръководители да пътуват за срещата на НАТО.

Служебното правителство е одобрило на вчерашното си заседание рамковите позиции, които държавният глава трябва да изложи съобразно хода на дискусията.

Президентът ще може да одобрява и утвърждава документите, представени на вниманието на държавните и правителствените ръководители, включително заключителното комюнике от срещата, но позициите му трябва да бъдат съобразени именно с тези рамкови позиции.

Освен Радев и Главчев, в делегацията влизат още министърът на отбраната Атанас Запрянов, Началникът на отбраната Емил Ефтимов, постоянният представител на България към НАТО, заместник-министърът на външните работи Невяна Митева, началниците на кабинетите на президента и на премиера, трима от секретарите на президента, директори на дирекции в Министерският съвет и други служители от двете ни институции.

Преди това премиерът Главчев се опита да попита Народното събрание, но още на ниво председателски съвет не се стигна до единно мнение, а и до обсъждане и гласуване в пленарна зала. От Продължаваме промяната - Демократична България" смятаха, че Главчев трябва да представлява страната ни заради нееднозначните, а и на моменти откровено проруски позиции на президента ни. Че Румен Радев трябва да бъде начело на делегацията смятаха Възраждане, БСП и изненадващо лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Явно след това Главчев и служебното правителство са отправили поканата към Румен Радев.

Противоречията и колебанията за това кой да води делегацията на Срещата на НАТО във Вашингтон идват след серия от изказвания на Румен Радев, които се разминават от евроатлантическата позиция на страната. 

Румен Радев прогнозира ядрен армагедон и ескалация на войната в Украйна

Румен Радев прогнозира ядрен армагедон и ескалация на войната в Украйна

Участието на НАТО в тази война на всички нива е публична тайна, смята президентът

По време на пролетната сесия на НАТО, която се проведе в София, президентът Румен Радев беше на посещение в Унгария и Швейцария, като така не присъства и не се срещна с председателя на НАТО Йенс Столтенберг. Лично Радев не коментира декларацията на НАТО, която бе приета в София, но това направи вицепрезидентът Илияна Йотова.

Отделно на това и малко след това Румен Радев участва в срещата на върха на държавите от Б9 с участието на Столтенберг, където по предложение на българския държавен глава е бил променен първоначалният вариант на съвместното изявление, като е отпаднал текстът, който задължава всяка страна от Б9 да предоставя военна помощ на Киев. Така за първи път среща на Б9 завърши без обща декларация.

Всички страни от НАТО са въвлечени във войната в Украйна, убеден Радев

Всички страни от НАТО са въвлечени във войната в Украйна, убеден Радев

Решението на България дали да изпрати военни в Украйна нямало значение заради член 5 на НАТО