Боеприпасите не мога да се съхраняват безкрайно. Те трябва да минават през обслужване, но идва и срокът на тяхната техническа годност. Така отговори адмирал Емил Евтимов, началник на отбраната, на думите на президента Румен Радев да се обясни какво означава "отпаднала необходимост", които бяха по повод изявление на служебния министър на отбраната Атанас Запрянов, предаде Нова телевизия.

Отговорът на адмирала дойде от полигона "Црънча", където се провежда мащабно учение на НАТО.

Евтимов уточни, че България праща и кораб за борба с морските мини, които са честа опасност в Черно море, откакто започна войната в Украйна.

Според адмирала България трябва да помогне на Украйна, но ако това не пречи на модернизацията на българската армия, посочи още той.

Припомняме, че на 14 юни, след участието си в двудневната среща на министрите на отбраната на страните членки на НАТО в Брюксел, служебният министър на отбраната Атанас Запрянов заяви, че България ще предостави още излишно военно оборудване на Украйна.

Той уточни, че предстои да утвърди предложение на началника на отбраната за излишни въоръжение и техника, които ще бъдат на разположение за помощ за Украйна, без това да нарушава окомплектоването на българските въоръжени сили в мирно време или на военновременните формирования.

По повод това изказване президентът Румен Радев запита какво означва какво означава "отпаднала необходимост" за бойните способности на армията ни.

Радев отказа да ходи с рамка на срещата на НАТО във Вашингтон

Радев отказа да ходи с рамка на срещата на НАТО във Вашингтон

Държавният глава не приема някои от приетите от Министерския съвет рамкови позиции