Конституционният съд определи Решението на 49-ото Народно събрание, с което се назначава Десислава Атанасова и Борислав Белазелков за конституционни съдии в срок от 9 години, за частично противоконституционно.

Десетте съдии, които са участвали във взимането на решението, не са намерили противоречие с основния закон по отношение конкретния избор на двамата, а само с продължителността на мандатите им, предаде БНР.

Атанасова и Белазелков остават съдии, но мандатът им ще бъде 7 години, а не 9. Решението е взето единодушно с 10 гласа, като двамата не са участвали в гласуването.

Съдиите в КС избрани след предвидения в закона срок, няма да имат пълен мандат

Съдиите в КС избрани след предвидения в закона срок, няма да имат пълен мандат

Съдията упражнява правомощията си за оставащия срок от мандата

Припомняме, че в началото на година 49-ото Народно събрание избра за конституционни съдии Борислав Белазелков, издигнат от парламентарната група на ПП-ДБ и Десислава Атанасова, издигната от парламентарната група на ГЕРБ-СДС. Народното събрание близо две години не попълваше квотата си в Конституционния съд, което поставя под съмнение работата на самата институция. 

Изборът на съдии обаче бе поставен под съмнение още с номинирането на Десислава Атанасова за КС, като кандидатурата й срещна сериозен отпор сред гражданските и професионални организации, а и недоволство сред актива и на "Продължаваме промяната/Демократична България".

Президентът Румен Радев също се обяви против избора на двамата съдии и сезира Конституционният съд. В мотивите си държавният глава посочва чл. 91б от Конституцията, приет преди един месец, който задължава Народното събрание да спазва принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост, за да гарантира тяхната независимост. Според държавния глава тези принципи са били нарушени при номинациите и избора на тези конституционни съдии.

Радев не присъства и на полагането на клетва на Борислав Белазелков и Десислава Атанасова. 

Румен Радев няма да чуе клетвата на Атанасова и Белазелков

Румен Радев няма да чуе клетвата на Атанасова и Белазелков

Думите не може да противоречат на действията, а церемониите да заменят принципите