Втори паралелен спор закипя в скандала по повод процедурата по приемане на промените в Закона за НСО и увеличи истеричната реторика от трибуната на Народното събрание днес. Председателят на НС Ива Митева от ИТН и Десислава Атанасова от ГЕРБ влязоха в спор в парламента дали депутатът Тошко Йорданов от "Има такъв народ" да бъде наказан за отправени обиди към партията на Бойко Борисов.

Депутатите си продължиха вчерашния скандал

Депутатите си продължиха вчерашния скандал

С колко гласа се приема законопроект - процедурни хватки по Закона за НСО

По време на дебата по процедурата на промените в Закона на НСО Тошко Йорданов взе думата, за да каже, че няма правителство, защото този път в парламента има свободни партии, които не са се разбрали, защото имат собствено мнение. "Последното правителство беше на една партия с две прилежащи камбанки, патриотични, не се правя на пророк, но си мисля, че следващият парламент ще има правителство и в него няма да присъства ГЕРБ... Това е мафиотска структура, каза той.

Тези негови думи възмутиха шефа на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова, която или не чу забележката, направена на Тошко Йорданов от Ива Митева, или не е пожела да я чуе. Десислава Атанасова предложи процедура: Това, че Тошко ви е партиен шеф, не означава, че трябва да позволявате да обиждате групи и конкретни лица. Вчера напуснахме заседанието след думите на Тошко, на който му липсват елементарни познания не само за НС, а за културата на всеки човек. Вчера ни нарече "най-отвратителната партия, днес мафиотска структура, зад тази партия и група стоят над 600 000 български граждани. Искате ли да ви посрещнат на улицата, както ви посрещнаха едни други, когато взехте мандата и ви пазеше полицията?" Тя призова не само Митева и Йорданов, а цялата пленарна зала: Не правете това, което правите месеци наред, зад всяка ПГ стоят български граждани, които са я избрали чрез доверието и вота си. Ще видим след предсрочните парламентарни избори след вас колко ще стоят. Стилът на поведение е опасен!"

Десислава Атанасова поиска председателя на НС да накаже Тошко Йорданов според правилата на правилника - с отстраняване от парламентарната зала. Ива Митева й отговори, че не е член на партията и Тошко Йорданов не й е партиен шеф. Наложих му забележка преди да излезе Александър Ненков да говори, друго не мога да направя според правилника, уточни тя.

Александър Иванов от ГЕРБ поиска да бъде въведен ред и даде за пример фланелката на Тошко Йорданов, по думите му - неподходяща за НС. Атанасова отново настоя за отстраняване на Тошко Йорданов, тъй като с поведението и думите си той обиждал целия парламент. В противен случай ще последва прецедент, който не води до доверие в парламента, депутатите и в парламентаризма. Митева не се трогна и бе категорична, че е наложила нужното според нея наказание.