Атлантическият съвет на България призова Народното събрание бързо да ратифицира протокола към споразумението с Румъния за air policing, по силата на което от румънската територия ще могат да навлизат съюзнически самолети, за да защитят въздушното ни пространство.

Подобна стъпка е особено необходима на фона на ескалиращото напрежение в черноморския регион заради струпването на руски военни в Крим и по границата с Украйна, посочват атлантиците.

Русия скоро ще има над 120 000 войници по границата с Украйна

Русия скоро ще има над 120 000 войници по границата с Украйна

Киев поиска от Запада да наложи икономически санкции

"На 18 март 2021 г. между България и Румъния беше подписан Протокол за изменение и допълнение на "Споразумението между правителството на Република България и правителството на Румъния относно презгранични операции за Air Policing". Протоколът е одобрен с решение на Министерския съвет от 16 декември 2020 г. и доразвива и надгражда Споразумението между правителството на България и правителството на Румъния относно презгранични операции за охрана на въздушното пространство от 2011 г." - напомнят от АСБ.

След ратификация от парламентите на двете държави трети страни-членки на НАТО, базирани на териториите на България и Румъния, ще могат да осъществяват презгранични операции в изпълнение на задачи по охрана на въздушното ни пространство.

"Това е особено важно днес, когато напрежението в региона ескалира заради руските действия в и около Украйна. Русия продължава и с провокативните си полети към въздушното пространство на държави от НАТО. Обезпокоени сме, че до момента не виждаме все още в Народното събрание да е внесен от Министерския съвет законопроект за ратификация. Не откриваме и такова решение за внасяне на Министерския съвет." - отбелязват от неправителствената организация.

От АСБ се обръщат към всички народни представители, които в своите предизборни кампании са поели ангажимент за изграждане на по-силна българска отбрана в НАТО, да подемат инициативата и да положат усилия за възможно по-бърза ратификация на документа.

"Ако има забавяне, следва отговорните институциите (Министерството на отбраната и Министерския съвет) да бъдат задължени да процедират бързо и експедитивно с преписката!" - призовават от АСБ.

От Атлантическия съвет искат САЩ да ни даде "Пейтриът" и да ни пази небето

От Атлантическия съвет искат САЩ да ни даде "Пейтриът" и да ни пази небето

Да сме намалили и дипломатическото си представителство в Русия