"Безкомпромисни ще бъдем към качеството на пътищата". Това заяви новият регионален министър Петя Аврамова на конференция "Строителството през 2019 г. - перспективи и предизвикателства"

Аврамова поясни, че в министерството се работи по промяна на нормативната уредба, която касае гаранционните срокове за изпълнение на пътищата и магистралите, както за ново строителство, така за ремонтни дейности.

По думите ѝ най-важно за правителството остава изграждането на АМ "Хемус", като прогнозите са отсечката от Ябланица до Боаза да завърши през есента на 2019 г.

"Очакват се нови 137 км от Хемус", отчете регионалния министър.

82% е недоволството от цялостния модел за пътна безопасност

82% е недоволството от цялостния модел за пътна безопасност

Ниска е оценката за качеството на пътищата у нас

Тя допълни още, че АПИ вече е обявила обществените поръчки за строителството на участъка през Кресненското дефиле по посока София.

"Очаква се строителство да бъде един от моторите за икономически растеж през 2019 г.", отбеляза Аврамова.

По думите ѝ основен приоритет на МРРБ остава безопасността по пътищата и поясни, че АПИ извършва проверки по магистралите и пътищата в страната, за състоянието на пътните настилки, проблемните участъци и необходимите мерки за предприемане.

Среден (3.15) пише българинът на пътищата у нас

Среден (3.15) пише българинът на пътищата у нас

Повечето българи мислят, че пътищата у нас стават все по-лоши

Аврамова допълни, че след обобщен доклад ще се направи анализ и разчет за необходимите средства за финансиране, като ще се приоритизират най-тежките трасета.

В заключение министърът сподели, че през следващата година се очаква напредък по скоростния път Видин - Ботевград, магистралата Русе- Велико Търново, тунел "Шипка", "Петрохан" и магистрала Черно море.

75% от българите вярват, че колани в автобусите им гарантират безопасност

75% от българите вярват, че колани в автобусите им гарантират безопасност

63% считат, че образованието върви към по-лошо

Според Аврамова част от тези проекти може да бъдат изградени с публично частно партньорство, което до известна степен ще реши проблемите с финансирането.