Сега действащият модел на практически споделена отговорност между институциите очевидно се възприема като основен проблем в обществото ни, когато става дума за пътна безопасност - 82% го оценяват негативно, а само 10% позитивно. 8% не могат да преценят, съобщава в свое проучване "Галъп интернешънъл".

Качеството на пътищата у нас също се оценява ниско. Българите очевидно търсят нов модел. Хората възприемат подчертано негативно и цялостната законодателна рамка и имат много повече изисквания към формите на контрол по пътищата. Сред онези, които шофират, мненията са още по-ярко изразени.

Повод за сондажа е повишената напоследък чувствителност сред обществото по темата с пътната безопасност.

75% от българите вярват, че колани в автобусите им гарантират безопасност

75% от българите вярват, че колани в автобусите им гарантират безопасност

63% считат, че образованието върви към по-лошо

Само 10% от интервюираните са доволни от сегашния модел у нас, който се характеризира с на практика споделена отговорност между институциите. На противоположното мнение са мнозинството от 82%, а останалите не могат да преценят.

Очевидно, хората закономерно търсят нов цялостен модел. Затова и мнозинство от 74% оценява ниско сега действащото законодателство по темата. 21% го оценяват положително, а останалите не могат да формират мнение.

Има обществено раздразнение по тези въпроси. Това обяснява и недоволството от формите на контрол у нас. 73% ги оценяват като незадоволителни, а само 24% дават положителна оценка. Останалите не могат да преценят.

Високо изглежда недоволството и към качеството на пътищата в България - 87% срещу 9% дали положителен отговор. 4% не могат да преценят.

Наскоро в друго изследване на "Галъп интернешънъл", българите поставят оценка "среден 3.15" на пътищата у нас.

Снимка 380259

Източник: Галъп интернешънъл