Австрия подкрепя влизането на България в Шенген. Това декларира канцлерът на Австрия Себастиан Курц след среща с българския си колега Бойко Борисов.

Курц коментира, че от години работи с Борисов и изрази радостта си от факта, че в качеството си на канцлер е на визита в страната.

Благодарим за силното представяне на България, ще използваме нашето председателство да направим Европа по-силна, заяви австрийският канцлер.

Курц благодари за сериозната работа по отношение на външните граници за спиране на нелегалните мигранти. Той бе категоричен, че Западните Балкани трябва да бъдат подкрепени по пътя си за Европа. "Радваме се, че имаме възможност да подкрепим България за влизане в Шенгенското пространство."

Няма държава, инвестирала толкова много за сигурността, заяви още Себастиан Курц и благодари за опитите, които се правят в България да се укрепят външните граници. Имаме интерес да бъдат укрепени външните граници, обясни Курц, според когото прекалено много са нелегалните мигранти в Европа.

Австрийският канцлер настоя, че Шенгенското пространство може да функционира само при укрепени външни граници.

Снимка 345539

Борисов отбеляза, че 2018 г. трябва да се разглежда като година на българо-австрийско председателство. Всички в Европа оценяват това, което държавата България е направила, изказа задоволството си българския премиер. По думите му страната ни продължава да работи по действието на споразумението над 3 млн. мигранти да останат в Турция.
"Крайно време е тези касапници да престанат, а Европа е единственият континент, поемащ пасивите на това, което се случва.".

Премиерът Бойко Борисов заяви: "Австрия стои зад приемането на България в Шенген. България е за пример как трябва да се справят останалите държави".

"Темата Шенген е ясна. Всички виждат, че сме се справили, надявам се да има решение", заяви българският премиер.

Австрийският канцлер похвали усилията на страната ни за справяне с миграционния натиск. Той заяви, че няма друга страна, която да е положила толкова много усилия за укрепване на външните граници на ЕС и посочи, че страните трябва да бъдат подкрепени в тези усилия.

"В ЕС трябва да знаем, че Европа без граници вътре може да функционира само ако са укрепени външните граници". Курц подчерта, че премиерът Бойко Борисов и България инвестират в опазването им много преди другите и много повече от другите в Европа.

"Има други държави, в които продължават да стигат вълни от мигранти. Прекалено много са нелегалните мигранти в Централна Европа. Нямаме интерес да имаме контрол между границите вътре в Европа. Имаме интерес външните граници да са укрепени. Радвам се, че България е най-активна в тази област и се надявам други да я последват. Не могат сами държавите да се справят", посочи той. Борисов от своя страна допълни, че с австрийския си колега имат еднакво разбиране за опазването на външните граници.

"При срещите ми с Ангела Меркел, Марк Рюте, Виктор Орбан, пред тях винаги съм казва, че 2018 г. трябва дас е разглежда като българо-автстрийско председателство по основните теми, защото нито можем да започнем и да завършим за 6 месеца процес като Западните Балкани, нито охраната на външните граници, нито всички общо теми и решения, които трябва да вземем по Дъблинско споразумение, кохезионна политика и всичко останало", повтори Борисов.

"Благодаря за оценката, подкрепата, желанието да помагаш по опазването на външната граница. С нашите коалиционни партньори положихме много усилия. Факт е, че всички в Европа оценяват това, което не ние, а държавата България, тук може и опозицията да се чувства горда, е направила така, че всички да оценяват усилията, които сме положили. Имаме към момента нулев мигрантски натиск", каза Борисов.

Снимка 345538

Източник: БГНЕС

Той информира, че по време на срещата във Варна с турския президент Реджеп Тайип Ердоган единствената цел е продължаване на действията по Споразумението за мигрантите с Турция. "За да може тези над 3 млн. мигранти да останат в Турция, за което да си платим, но да предпазим Европа от тази мигрантска вълна", отбеляза още българският министър-председател.

"Темата, по която имаме еднакво разбиране, е опазването на външните граници, за да можем да ги опазим така, че европейското население да е спокойно, но и да покажем своята хуманност към света.

Относно присъединяването на Турция към ЕС австрийският канцлер коментира, че е твърде рано е за присъединяването на Турция към ЕС.

По темата със Западните Балкани Борисов увери, че има пълно разбиране за изграждането на коридорите. "Разбрахме се с министрите как да работим, за да можем да подготвим хибридното финансиране и да можем да направим инфраструктурата на Западните Балкани необратима",

Относно газовия хъб премиерът отбеляза, че след разговорите с Шефчович е било разговаряно и с австрийския канцлер, като страната ни очаква от Австрия да ни помогне с експертиза.

Разговорът за доставките на газ с комисар Шевчович е продължен и с Курц, информира премиерът Борисов.

Припомняме, първоначално визитата на австрийския канцлер беше насрочена за 20 февруари, но поради заболяване на Себастиан Курц бе отменена.