Гражданското сдружение "Ние идваме" излиза с позиция по повод участието на посланика на руската федерация у нас Елеонора Митрофанова вчера в тържествата по повод 120-годишнината от освещаването на храм-паметник "Рождество Христово" - Шипченски манастир, когато й бе и присъден почетен плакет и грамота от Старозагорската митрополия.

"В дни на безчовечна ярост, кръвопролитие и жестокост, Българската Православна Църква даде пореден знак на подкрепа към представителите на държава, причиняваща тези издевателства... Този акт, извършен в момент, когато тази държава избива хиляди християни, разрушава стотици църкви, дори когато в тях се крият жени и деца, е доказателство, че висшият клир на Българската православна църква се е превърнал в проводник на чужди за българския народ и духовенство разбирания", заявяват в позиция Бабикян и Хаджигенов. Те припомнят и че и до този момент е останала без отговор от Светия Синод подписката с искане да се отнеме на Владимир Путин на присъденото му най-високо отличие на ППЦ през 2003 г. - орден "Свети Цар Борис - Покръстител" (златен).

Подобно поведение на висши духовници отблъсква миряните, приели базисните хуманни ценности на християнството и православието. Двуличието и мълчанието пред злото превръщат тези хора в съучастници, които приветстват по свой начин политици, прегазили основни воли и заповеди, популярни като: Не кради! Не убивай! Не лъжесвидетелствай!...

Същата Българска Православна Църква имаше достойнството да спасява обречените от фашизма народи, а днес с малодушие и радост, подкрепя агресорите."