Службите работят активно по осигуряване на сигурността по време на предстоящите Празници. Това заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова пред Нова ТВ.

По думите й възможният риск е оценен и се преценява доколко има конкретна заплаха за страната. По думите й няма информация за такава.

За всеки случай обаче е повишена степента на готовност за реагиране. Няма повишена степен на заплаха обаче, успокои Бъчварова.

"Със споразумението със САЩ можем да проверяваме много точно каква е потенциалната заплаха сред всеки един, който минава българската граница. Това е голямо постижение, което много скоро ще заработи", каза вътрешният министър.

По думите й няма друга европейска държава, която да разполага с тази възможност.

Без дебати депутатите приеха Закона за противодействие на тероризма

Без дебати депутатите приеха Закона за противодействие на тероризма

Удължават сроковете за подслушване

Бъчварова увери, че много скоро сигурността на границата ни ще бъде дори още по-висока.

Тя заяви, че е доволна, че парламентът е успял да приеме Закона за тероризма. Тя смята, че с него разполагат с мерки, които дават повече възможности за превенцията на евентуален терористичен акт.

Три нива на заплаха от тероризъм приеха депутатите в закона

Три нива на заплаха от тероризъм приеха депутатите в закона

Антитерористичният закон почти мина на второ четене

Вътрешният министър коментира и решението на Росен Плевнелиев за съставяне на служебен кабинет.

Тя заяви, че един редовен кабинет в оставка и работещ парламент означава парламентарен контрол върху правителството. Работещ парламент и служебно правителство означава, че то няма да бъде под такъв контрол.

"БСП просто си намериха нова тема да атакуват управлението на ГЕРБ, което не е основателно", заяви Бъчварова.

Относно обвиненията, че Росен Плевнелиев е протакал процедурата по връчването на мандати и е можело по-бързо да излъчи служебен кабинет, Бъчварова заяви, че в началото всички са се обединили около това конституционната процедура да бъде извървяна, но тогава БСП не са казали нищо.