"8 български града са критични точки с потенциал за етнически конфликт". Тази констатация, направена в МВР, обяви вътрешният министър Румяна Бъчварова по време на изслушване във вътрешната парламентарна комисия.

„Темата за конвенционалната престъпност е приоритет, който нашето ръководство си поставя", каза Румяна Бъчварова.

Бъчварова смята, че цигани, които пазят селата от кражби, могат да се обучават в Академията на МВР.

Тя дойде на заседанието с цялото ръководство на силовото ведомство. "МВР може да приложи само малка част от всички мерки, които са нужни за справяне с проблема. Безкомпромисно и на място трябва да се прилагат мерките на МВР. Силовото ведомство разполага със сериозен анализ на характера на престъпността", стана ясно от думите на Бъчварова.

Според нея, бюджетът на ведомството поставя редица ограничения пред работата на МВР. "Има искрено желание от ръководството всички ненужни щатове да бъдат освободени или насочени към решаване на конкретните проблеми на отделните населени места. Работим в рамките на възможностите", подчерта тя.

Вицепремиерът и вътрешен министър обяви, че с видеонаблюдение МВР ще бори битовата престъпност. "МВР няма бюджет нито потенциал само да изгражда видеонаблюдение особено в малките населени места", каза обаче министър Бъчварова.

Затова се разчита на общините и на частните охранители. По отношение на смесените райони потенциално криминогенните места с потенциал за етническо напрежение са Видин, Сливен, Ямбол, Хасково, Кърджали, Добрич, Плевен и Монтана. Критичните точки са в зоните на големите градове.

По казуса с Гърмен, министър Бъчварова обвини кметицата на населеното място Минка Капитанова, която не искала да поеме своята отговорност и да изпълни начертаните мерки.

Тя само се съгласила да бъде въведено видеонаблюдение. Затова се наложила намесата на областния управител на Благоевград. Хората, чиито жилища в момента се разрушават, ще бъдат настанени в училището в съседното село Осиково.

Що се касае за идеята роми да се включат в охраната по населените места, министър Бъчварова обясни, че трябва да се подберат хора с някакво образование и знания. Първоначалните сондажи показват, че има интерес те да се обучат.

Затова и трябва да се мисли и за преквалификацията на ромите-охранители. Румяна Бъчварова предположи, че може да се пращат цигани, пазещи населените места от кражби, дори в Академията на МВР.

На заседанието на комисията главният секретар на МВР Георги Костов представи данни за битовата престъпност. Според данните, за първите 5 месеца на тази година тя е намаляла с 10,78% .

От МВР отчитат и увеличение на разкриваемостта на престъпленията с 5%. От началото на годината са заловени 12 649 престъпници, а през миналата - 12 438 лица.

Най-драстичен спад силовото ведомство отчита при грабежите - с над 23%. Над 20 000 кражби са извършени през първите 5 месеца на тази година, а през миналата 2014 за същия период са били над 24 000 за миналата година. Най-престъпните места са били Кюстендил, Силистра, Монтана, София, Хасково.

Припомняме, тъй като пострадалите от "дребни грабежи" дори не уведомяват вътрешното ведомство, от МВР обявиха, че ще раздават типови бланки за сигнали за престъпления.