Директорът на бургаската полиция старши комисар Емил Павлов е бил отстранен от длъжността. За първата рокада на управленско ниво в областните структури на МВР, съобщиха първо Нова телевизия и БТВ, като официална информация от вътрешното ведомство на този етап не е разпространена.

Още в първия ден след постъпването си като вътрешен министър Атанас Илков каза, че ще прави само козметични промени, а вчера сутринта в студиото на БНТ обяви "ограничен обем" промени в ръководствата на областните дирекции на МВР и то там, където има влошени резултати.

За директор на МВР - Бургас е назначен Владимир Маринов, до този момент ръководител на Първо РПУ-Бургас. 

Старши комисар Владимир Маринов започва работа в системата на МВР през 1993 г. През 1999 г. Преминава в Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" От 2015 год. е заместник директор на ОДМВР - Бургас, а впоследствие началник на Пето Районно управление - Бургас, Районно управление - Руен и Първо Районно управление - Бургас, в което работи от четири години.

Маринов е носител на почетен медал за активно участие в мониторинга на Република България във връзка с подготовката за приемане в Европейския съюз.

Вече бившият ръководител на МВР в Бургас Емил Павлов беше едно от имената, които неофициално се спрягаха като възможен нов служебен министър, когато стана ясно, че Димитър Главчев ще смени все пак Калин Стоянов на поста. От друга страна кариерата именно на Калин Стоянов, преди да дойде в София и в ГДБОП, започва и минава именно в МВР-Бургас.

Още "козметични рокади" в МВР - сменят и шефа на Жандармерията

Още "козметични рокади" в МВР - сменят и шефа на Жандармерията

Мотивите за отстраняването на Димитър Андонов не са известни

Пред Нова телевизия Емил Павлов обясни, че сам е подал заявление за преназначаване.

"Считам, че министърът на вътрешните работи трябва да има свободата и личния избор с кого да работи. Това не е първата, няма и да е последната смяна на директор", посочи той и увери, че рокадата няма да доведе до сътресения в бургаската полиция.

Запитан дали му има доверие вътрешният министър, Павлов отвърна: "След като се местя, явно има други виждания за ОД на МВР Бургас, така че аз съм длъжен да се съобразя с него".

Павлов отрече първоначалната информация, че е сменен заради слаби резултати.

"Областната дирекция на МВР в Бургас я оставям с най-добрите резултати, които е имала през последните 10 години и съм сигурен, че който и да стане директор ще продължи да надгражда", категоричен бе той.

От днес Павлов заема ръководна длъжност в Криминалната полиция в града.

По информация на bTV това няма да е последната смяна в областните дирекции на МВР.

Освен шефа на Жандармерията, Атанас Илков вече освободи двама от заместниците на Калин Стоянов - Стоян Темелакиев и Христо Стефанов. Също така освободи и Димитър Кангалджиев като заместник-главен секретар на МВР, от чиято позиция той изпълняваше длъжността главен секретар. На негово място като заместник-главен секретар на МВР бе назначен директорът на ГДБОП Явор Серафимов.

Главен секретар на МВР няма от месеци след освобождението на Живко Коцев. Тази длъжност се назначава с указ на президента по предложение на правителството.