Бъдещият ни президент трябва да има отлични познания за света и световните процеси. Това заяви в студиото на предаването „Тази сутрин” по БиТиВи бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова. По думите й това е професия на прецедента и би било слаб ход, ако не излъчим такъв кандидат.

По мнението на дипломатката вътрешнополитическият ни живот следва една рутинна лятна сесия. Тя прогнозира, че истински интересен разговор кой ще е кандидат-президент ще се води през септември. Поптодорова изрази надеждата си за един истински политически дебат.

Отношенията между Турция и САЩ са много сложен казус, коментира още Елена Поптодорова. По думите й американците се отнасят много внимателно. Големият проблем обаче и за САЩ, и за НАТО, и за ЕС бил как да се защити демократичният избор и в същото време това да не бъде за сметка на тревожно и нарастващо нарушаване на гражданските права.

Поптодорова подчерта, че каквато и да е политическа коректност не трябва да възпира от изразяване на тревога. Тя намира за тревожно освобождаването на учители в Турция.

Елена Поптодорова изтъкна, че има политически и дипломатически инстинкт, но последните новини определено са тревожни. Тя допълни, че разбира, че трябва да се овладее ситуацията на въоръжените сили. Обаче когато се отивало към правосъдие, финанси, образование – тревога трябва да се изразява.

Помолена за коментар за действията на посланика ни в Турция Надежда Нейнски, Елена Поптодорова изтъкна, че е нормално тя да не разговаря по време на преврата. Ако посланичката ни била дала оценка на ситуацията за много критична тема, тя не би помогнала нито на себе си, нито на собствената си работа.

Поптодорова смята, че ако държавата ще съумее да се справи, ако има собствените си защитни и градивни сили. Тя подчерта, че съседи има всякакви и все пак сме успели да се съхраним тук.