76% от българите предпочитат евентуални промени в изборните правила да се случат след повече обмисляне и без да се бърза, за да се направят разумно и да не настъпи хаос. Едва 21% от българите предпочитат бързите промени, за да се спази волята на народа.

Това показва, че българите не биха се възпротивили на по-продължително и внимателно обмисляне на изборните правила и процедури, показва експресен проучване по телефона на "Галъп интернешънъл", проведено на 22 и 23 ноември сред 805 души.

Хората масово са чули за повдигнатите обвинения срещу бивши и настоящи министри, одобряват ги и желаят те да продължат. 85% от запитаните знаят за обвиненията, като процентът свидетелства за висок интерес сред обществото.

Освен това преобладава одобрението за това, че са повдигнати обвинения - над 70%, например, одобряват, че Румен Овчаров и бил обвинен, близо 60% - че Добрев и Москов са били обвинени. Неодобрението към обвиненията се движи между 15 и 30 на сто. Все още няма данни за одобрението или неодобрението на повдигнатите обвинения срещу военния министър Николай Ненчев, посочват от Галъп.

Според социолозите данните отразяват най-вече общото и инерционно убеждение, че властта у нас е корумпирана. Колкото по-дълго е участвал във властта даден човек, толкова по-висок е общественият негативизъм към него.

Затова и близо 90% са съгласни, че с подобни обвинения трябва да се продължи, а близо две трети се съгласяват, че когато става дума за правосъдие, най-важното е то да е бързо.

За да провери общите нагласи сред обществото по тази тема, "Галъп интернешънъл" е тествала дори крайни твърдения, които потвърждават нагласата сред българите, че не е важно да се спазва законът, важно е корумпираните да са в затвора - 48% са съгласни с такова твърдение. Точно толкова не са съгласни.

Това показва изключително желание за бърза справедливост и сериозни очаквания тази посока. Акумулиран е тревожно висок дял репресивни нагласи.