Българите в Италия ще могат да гласуват на парламентарните избори на 4 април в посолството на Република България в Рим и в Генералното консулство в Милано, съобщиха от МВнР.

Италианската република даде предварително съгласие за провеждането на изборите за Народно събрание на Република България на 4 април 2021 г.

Съгласието за окончателния списък на секции извън дипломатическото и консулското представителство в различните градове на страната ще бъде координирано между местните власти след надлежно установяване дали съответната секция отговаря на действащите изисквания за безопасност.

Италианските власти уточнят също, че при пътуване между различни градове/региони гласуващите български граждани трябва да носят със себе си съответната декларация, в която да посочат, че движението е обусловено от "други позволени причини" и по-конкретно: "Ситуация на необходимост - гласуване за Народно събрание - 4 април 2021 г."

Към нотата на МВнР на Италия се прилага и протокол за безопасност. В него са описани основни правила, които следва да бъдат спазвани при провеждането на избори.

На 19 февруари News.bg публикува списък със 69 държави, където сънародниците ни ще могат да гласуват.