Българи, живеещи в Кипър, се обявиха категорично за продължаване мандата на българския посланик в страната Веселин Вълчев.

Те са организирали петиция с това искане, като до момента са събрани стотици подписи във всички градове на острова - Никозия, Паралимни, Ларнака, Пафос, Лимасол, както и в редица села, където живеят и работят наши сънародници.Подписката продължава и в момента и броят на присъединилите се към нея се увеличава постоянно.

Българите в Кипър изтъкват редица положителни неща, които посланик Вълчев е направил по време на мандата си и подчертават, че дипломатът е изключително активен и винаги мислещ за българската кауза. Той събра и обедини българите на острова, накара ги да се чувстват горди от своята национална принадлежност, убедени са инициаторите на подписката.

Сред заслугите му, които са впечатлили българите в Кипър, е създаденото по негова инициатива за т.нар.„Отворено посолство", в което лично посланик Вълчев и колегите му се срещат с българите на място, за да дискутират всички проблеми и начините за решаването им;
цялостното реконструиране на Консулската служба към посолството, която преди е била напълно неподходяща за обслужване на повече от 30 000 българи пребиваващи в Кипър; кампанията за събиране на средства за изграждане барелеф на Васил Левски; издаването на книга, посветена на българо-кипърските отношения;
организирането на редица концерти, изложби и мероприятия съвместно с българските творци, работещи на острова, с кипърски музиканти и актьори, завършили образованието си в България.

Освен подписката инициаторите на комитета с искане за втори мандат на посланик Вълчев са подготвили и писмо до президента на България, както и премиера, председателя на НС и външния министър.

В него те изтъкват, че всеки един от българските граждани на острова е срещнал добро отношение и помощ от посланика и служителите в посолството в рамките на закона.

„Имайки предвид всичко това, за да бъде продължено на подобаващо ниво българското присъствие в Кипър, като култура и за да бъдат довършени започнатите инициативи и проекти на посланик Веселин Вълчев, ние гражданите на България, живеещи в Кипър молим Вас, нашите ръководители, да се съобразите с искането ни за максимално удължаване мандата на посланика" ,пишат българите до отговорните у нас институции.