Проблемите българите в Молдова са много и са по-особени. Предстои административна реформа и предварително се говори за ликвидация на Тараклийския район. За това предупреди председателят на българската община на Република Молдова Георги Бърбаров в парламента пред News.bg относно проблемите на българите в Молдова и как те да бъдат решени.

Той обясни, че председателят на 48-то Народно събрание Вежди Рашидов обещал да се запази Тараклийският район като район, в който компактно живеят българи. Бърбаров очаква подкрепа от всички партии в парламента. Той уточни, че за разлика от правата на българите в Северна Македония, то тези на сънародниците ни в Молдова се признават и зачитат. "Днешният парламент в Молдова е прорумънски настроен и реформата може да не мине", опасява се Георги Бърбаров.

Той посочи, че българите в Молдова, а и Молдова като държава има притеснения, че войната в Украйна може да засегне и тях. Бежанците, които избягали от Украйна им се оказва помощ в Тараклийския район, каза още Бърбаров, който се надява областта да се запази.

Ще бъде открит български културен център в Тараклия, Молдова

Ще бъде открит български културен център в Тараклия, Молдова

Той ще носи името "Васил Левски" и трябва да бъде отворен до 3 месеца, по предложение на Възраждане