Председателят на Културно-информационния център на българите в Босилеград Иван Николов отбеляза пред БНР, че българската държава има непостоянно отношение към съдбата на сънародниците ни в Западните покрайнини.

Николов подчерта в деня на Западните покрайнини, че има нужда от актуализиране на предложената на Европейския парламент и на правителствата на България и Сърбия платформа за спасение на българското малцинство в Западните покрайнини.

Йотова критикува европредседателството за общностите ни в Западните покрайнини

Йотова критикува европредседателството за общностите ни в Западните покрайнини

С наша помощ Западните Балкани ще си спестят нашите грешки, обясни Симеонов

"През последните 20 години България даде образование на стотици млади българи от Западните покрайнини, подпомагаше културните центрове и други граждански организации в борбата за опазване и развитие на българската култура, даде българско гражданство на всички, които го поискаха, оказваше хуманитарна и медицинска помощ на населението. Равносметката показва, че това не беше достатъчно да се запази българският характер и да се задържи българското население по родните места", обясни Николов, като изтъкна, че Западните покрайнини са в икономическа и демографска криза.

"Към днешна дата имаме нужда от цялостно преосмисляне на българската политика към Западните покрайнини и търсене на други спешни начини и средства за тяхното спасяване", подчерта още председателят на Културно-информационния център в Босилеград.

Обезлюдяването на Босилеград - необратим процес

Обезлюдяването на Босилеград - необратим процес

Според председателя на Сдружение "Глас" Александър Димитров