Вицепрезидентът Илияна Йотова критична към европредседателството ни, защото не са поставени ярко интересите на българските общности в Западните покрайнини на дискусия на тема: "Българските общности в Западните Балкани-ключов фактор в процеса на присъединяване на страните към ЕС".

Темата за българските общности в Западните покрайнини е трябвало да залегне в срещата ЕС-Западни Балкани, според Йотова. Очаквах повече категоричност, сподели тя. За Европа Балканите продължава да е кутията на Пандора, посочи Йотова. По думите й страхът надделял в евролидерите.

Политиките за Западните Балкани трябва да продължат. България познава региона, заяви вицепремиерът Валери Симеонов. Страната ни е върнала темата за Западните Балкани в полезрението на ЕС. Той се обяви за развитие на региона. Сънародниците ни искат свързаност.

Симеонов очаква Косово да признае българското малцинство на нейна територия скоро. Страната ни щяла да работи активно с партньорите си от региона, за да са подготвени за предизвикателствата пред тях. Пътят на евроинтеграцията нямало да е лек, но с наша помощ Западните Балкани щели да си спестят нашите грешки.

500 етнически българи в Косово с петиция за признаване на българската общност

500 етнически българи в Косово с петиция за признаване на българската общност

С признаването, политическата класа ще покаже, че Косово върви към европейска интеграция, смята Андрей Ковачев

"Между София и Брюксел не бива да остават забравени територии, тук, в тази част на Европа. Защото, вие, уважаеми сънародници, не живеете в покрайнините, а в един от най-старите и богати на държавност и култура региони на Европа", обясни Йотова.

Според вицепрезидентът има много неизползвани възможности, които дават местните национални законодателства на българите, признати за малцинство. "Бяхме по-активни до признаването на българското малцинство в Албания, отколкото от решението досега", коментира тя.

"Ако съществува целенасочена политика на българската държава към сънародниците ни навън, тя е в сферата на образованието и културата. Но и там има какво още да постигнем. Проблемът с тромавата процедура по получаване на българско гражданство изисква промяна в най-малко три закона", допълни Йотова.

Патриотите искат оставката на шефа на комисията за българите в чужбина

Патриотите искат оставката на шефа на комисията за българите в чужбина

Андон Дончев наричал сънародниците ни "народ на Югославия"