Българската държава е длъжник на сънародниците ни от Западните покрайнини заради това, че позволи дълги години сръбската държава да ги асимилира, без да се опита да ги защити. Това заяви пред БНР председателят на Сдружение "Глас" Александър Димитров, който от Босилеград.

Димитров е категоричен, че "по тези места няма място за оптимизъм". По думите му населените места в Западните покрайнини непрекъснато се обезлюдяват. В същото време икономиката запада, а младите хора бягат в търсене на по-добро бъдеще.

Сръбските власти върнаха паметните плочи на жертвите от погрома през 1917 г.

Сръбските власти върнаха паметните плочи на жертвите от погрома през 1917 г.

КИЦ "Босилеград" пое ангажимента да съхранява паметните плочи

Според Димитров обезлюдяването на Босилеград е необратим процес. "Този край е много, много зле. Хората са крайно принудени да го напускат и го правят масово", допълни председателят на Сдружение "Глас".

Той все пак отбелязва, че през последните години се наблюдава някакво раздвижване в Западните покрайнини, но това не е достатъчно за справяне с проблемите.

Димитров изтъкна, че добрите българо-сръбските политически отношения отсъстват на местно ниво, какъвто е случаят с Босилеград. По думите му това се случва, въпреки че националните малцинства са сред важните теми, от които зависи европътя на Сърбия.

"Всеки ден трябва да отстояваме по нещо, свободата и демокрацията не идват даром", отсече Димитров.

Джамбазки прави сърбите луди заради лицемерната им политика в Босилеград

Джамбазки прави сърбите луди заради лицемерната им политика в Босилеград

И в Африка няма скандали като този в Босилеград, отсече Джамбазки