Властите в Сърбия върнаха двете плочи с имената на жертвите от погрома в Босилеградско през май 1917 г.
Това направиха органите на сръбската полиция в Босилеград и съдът в сръбския град Враня, съобщи БНР, позовавайки се на културно-информационния център на българите в Босилеград.

Връщането на паметните плочи на мястото им е изпълнение на обещанието, дадено от президента на Сърбия Александър Вучич на срещата му с българския държавен глава Румен Радев преди дни в Димитровград.

Да четем докрай страниците на историята, призова вицето в Босилеград

Да четем докрай страниците на историята, призова вицето в Босилеград

Йотова почете паметта на жертвите

Паметните плочи бяха изработени по повод 100 години от погрома в босилеградските села, станал на 15 и 16 май 1917 г. за отбелязване на паметта на жертвите и иницииране на процеса за национално помирение между българи и сърби.

100-годишнината от Босилеградския погром

100-годишнината от Босилеградския погром

Босилеградският край е опустошен за два дни

Едната бе отнета през 2017 година от органите на МВР по нареждане на кмета на Босилеград Владимир Захариев и не бе върната в законоустановения срок.

Другата, със същото съдържание и композиране беше задържана на 11 май т.г. от митническите органи на ГКПП "Рибарци-Олтоманци".

Сръбски граничари не пуснали българи на протест в Босилеград

Сръбски граничари не пуснали българи на протест в Босилеград

По повод годишнината от Ньойския договор

Президентът на Сърбия Александър Вучич се ангажира плочите незабавно да бъдат върнати на представителите на българските организации в Босилеград. Върнатите паметни плочи са първият постигнат резултат от посещението на президента Румен Радев в Белград, коментират сънародниците ни от Западните покрайнини.

КИЦ "Босилеград" пое ангажимента да съхранява паметните плочи, а българските организации в Босилеград скоро ще възобновят административната процедура пред общината в Босилеград за поставяне на паметна плоча с имената на жертвите от погрома отпред 101 години в центъра на Босилеград.