Президентите Румен Радев и Александър Вучич се договориха Сърбия да утрои средствата за медиите на роден език на българското национално малцинство в страната.

В Димитровград двамата президенти се срещнаха с представители на българското национално малцинство в Сърбия и символично заедно положиха венци на Нешков връх.

"Съдбата на българското национално малцинство в Сърбия е от изключителна важност не само за България, а и за Сърбия, за нашите двустранни отношения и за европейската перспектива на целия регион", коментира Радев след първата по рода си съвместна среща със сръбския си колега с представители на Българското национално малцинство в Сърбия.

Радев е признателен на Вучич за конструктивните и конкретни решения, взети по време на официалното посещение в Сърбия, за подобряване на живота на българите на територията на западната ни съседка.

"С президента Вучич проведохме конструктивен и напълно откровен разговор по отношение на проблемите на българското малцинство. Има ангажираност на българската държава и личен ангажимент от държавното ръководство на Сърбия. Поздравявам Александър Вучич за неговото лидерство и политическа отговорност да работим заедно за постигане на пълно историческо помирение", обясни Радев.

Румен Радев насърчи Сърбия по европътя й

Румен Радев насърчи Сърбия по европътя й

Ръстът в стокообмена между двете страни надхвърля 1 млрд. евро годишно

"Поставихме въпроса за финансирането на българските медии. Девет медии на български език дадоха своите заявки за три пъти повече финансиране от настоящото. Президентът Вучич разписа три пъти по-голям бюджет за тях, който ще влезе в сила в срок от седем до десет дни", съобщи българският президент в Димитровград.

Двамата президенти са се договорили за връщане в понеделник в Босилеград на задържаната от сръбските гранични власти паметна плоча на загинали български граждани от Първата световна война. "Очаквам местният общински съвет по най-бързия начин да вземе решение за монтиране на плочата", допълни Радев.

"След 30 години без издаване на български учебници, от миналата година вече имаме издадени такива за основно образование, очаква се процедурата за предоставяне на крайни варианти и за средно образование скоро да приключи", добави още българският президент.

На срещата е поставен и въпросът за окончанията на женските фамилни имена за българите в Сърбия. Нашите сънародници настояха да имат възможност да записват женските имена според българската норма - завършващи на "-ова", а не на "-ов". По думите на Александър Вучич, сръбската страна има политическа воля да работи за решаването на този проблем, както и за възстановяване на наименованието на Димитровград - Цариброд.

Двете делегации потвърждават ангажимента за увеличаване на средствата за здравеопазване в местните медицински пунктове и за създаване на възможност специалисти от ВМА-София да извършват профилактични регулярни прегледи на място.

Радев призовава българите в Сърбия да пазят единството помежду си, за да защитават по-ефективно своите интереси. Държавният глава добави, че да си гражданин на Сърбия с българско самосъзнание означава и да бъдеш лоялен към законите на държавата, в която живееш.

Сърбия финансира български медии в районите с малцинства

Сърбия финансира български медии в районите с малцинства

Вучич увери, че ще продължи диалога с Прищина

Тежкото икономическо положение на българското национално малцинство е откроено като ключов проблем за сънародниците ни в Сърбия, което води до постепенното обезлюдяване на региона. Според Румен Радев демографските проблеми не зависят от еднолични решения, а от системна политика и изрази надежда правителствата на България и Сърбия да ускорят работата по общите инфраструктурни проекти, които да подобрят свързаността и да създадат по-добри възможности за бизнеса.

"Призовах и местната власт, в която нашето национално малцинство е много добре представено, да върши много по-ефективна работа за привличане на инвестиции и увеличаване на заетостта", каза още президентът.

Вучич изразява готовността на Сърбия да насърчи интереса на инвеститорите към районите на българското национално малцинство и за модернизация на транспортната инфраструктура, която да улесни туризма.

"В много по-трудни времена българите в Сърбия успяха да запазят своята културна и национална идентичност. Днес времената са други, днес тук да се наречеш българин не е срамно или страшно. Това, което очакваме от съгражданите си в Сърбия, е с активната си гражданска позиция и с решенията на местната власт нашето национално малцинство тук да не ни разделя, а да ни обединява", коментира Радев.

Сръбската държава няма да толерира по никакъв начин говор на омразата и действия, които водят до прояви от такъв характер, обясни президентът Вучич. "Ние, сърбите, обичаме българите, искрено казвам, че при нас няма нито един сърбин, който не обича българите", допълни той

Според сръбският президент, българите и сърбите са два братски народа и призова сънародниците ни в Сърбия да обичат и чувстват за свои както своя български род и етническа принадлежност, така и родината си Сърбия.

В двора на гимназията "Св. Св. Кирил и Методий" в Димитровград двамата президенти направиха първа копка на паметник на славянските първоучители. По инициатива на президента Вучич от 2019 г. 24 май ще бъде включен сред официалните празници в Република Сърбия.

Символично двамата държавни глави поднесоха заедно венци на паметника на загиналите български и сръбски воини през Сръбско-българската война от 1885 г. на Нешков връх.