България е готова да подкрепя Сърбия за постигане на членство в ЕС. Това стана ясно от думите на българския президент Румен Радев на съвместна пресконференция с президента на Република Сърбия Александър Вучич в Белград. Българският президент Румен Радев е на двудневно официално посещение в Република Сърбия по покана на своя колега Александър Вучич.

Румен Радев призова и за създаването на нов гранично-контролен пропускателен пункт на границата между България и Сърбия.

Румен Радев призова за по-активна работа в сферата на речния туризъм и търговия и по-мащабно участие в съвместни проекти за трансгранично сътрудничество. Двамата изтъкнаха общите инфраструктурни проекти - завършването на автомагистралата между Белград и София, електрификацията на железопътната линия Ниш-Димитровград-София, изграждането на газов интерконектор. "Когато говорим за свързаност, трябва да прилагаме всеобхватен подход", каза Радев.

Време е за историческо споразумение със Сърбия, призова Косово

Време е за историческо споразумение със Сърбия, призова Косово

Преговорите ще продължат по един или друг начин

Според него включването на Сърбия в общото въздушно пространство на Европа е ключов общ приоритет за безопасността и ефективността на въздушния транспорт и интеграцията на Република Сърбия в ЕС.

По думите на българския президент времевата рамка за присъединяване на Сърбия към ЕС, зададена от Европейската комисия до 2025 година, е амбициозна, но постижима цел. Тя изисква солидна мобилизация и воля за реформи в областта на политическия, икономическия и обществения живот на страната.

В Сърбия заговориха за разкол сред православните християни

В Сърбия заговориха за разкол сред православните християни

Заради казуса с автокефалността на Македонската и Украинската православна църква

Ръстът в стокообмена между двете страни надхвърля 1 млрд. евро годишно. Това е удовлетворително за двамата президенти.

Историческото помирение, върху което е изградена единна Европа, трябва да намери своето място и на Балканите, категорични бяха и двамата президенти.

Според двамата президенти отстояването на европейската перспектива в региона изисква смелост, загърбване на езика на омразата, установяване на трайно добросъседство и зачитане на правата на националните малцинства.

Според Радев изграждането на добросъседски отношения в региона са исторически шанс, който ще гарантира европейската интеграция на Балканите и ще покаже, че уроците от миналото са научени.

През втория ден на визитата президентът Румен Радев заедно със сръбския си колега ще проведе първа по рода си съвместна среща с представители на българското национално малцинство в Димитровград.

"Очакваме нашето национално малцинство да усети силната подкрепа на сръбската държава и позитивните промени в сръбското законодателство за малцинствата да донесат реални промени в ежедневието на нашите сънародници", заяви Румен Радев и призова за конструктивен диалог и конкретни действия за подобряване на достъпа на българското малцинство до здравеопазване.

По време на срещата между двамата президенти бе обсъдена възможността за обучението на български език за сънародниците ни в Сърбия. Изразена беше взаимна готовност за подписването на конкретни спогодби, които да регламентират сътрудничеството в тези сфери.

Президентът Александър Вучич потвърди и готовността на сръбската страна да предприеме практически действия за развитието на трансграничния регион и да осигури финансиране на медии на роден език за българското малцинство.

Сръбският държавен глава отбеляза отличния двустранен диалог между България и Сърбия, който дава практически резултати в търговския обмен и ръста в туризма. "Тези постижения са особено важни, защото правят нашите два народа все по-близки. От огромно значение за нас е да гледаме към бъдещето, а не към миналото, да почитаме заедно своите загинали герои и да отворим нова страница", каза още държавният глава Александър Вучич.

По-рано през деня държавният глава беше посрещнат с официална церемония пред Палата Сърбия от своя колега Александър Вучич в столицата Белград.

България и Сърбия очакват до 2022 г. готов газов интерконектор

България и Сърбия очакват до 2022 г. готов газов интерконектор

България, Сърбия и Унгария гарантират енергийната сигурност в региона

През първия ден на посещението си българският държавен глава проведе срещи и с министър-председателя на Сърбия Ана Бърнабич и с председателя на Народната скупщина Мая Гойкович.

Румен Радев също ще поднесе венец на Паметника на незнайния воин в местността Авала в Белград.

През втория ден на посещението двамата държавни глави ще поднесат венци на паметника на загиналите български и сръбски воини през Сръбско-българската война от 1885 г. на Нешков връх.

В състава на официалната делегация на държавния глава Румен Радев в Република Сърбия участват ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков, началникът на Военномедицинска академия бриг. ген. проф. д-р Венцислав Мутафчийски и генералният директор на ДП РВД Георги Пеев, които ще проведат разговори със свои сръбски колеги в Белград.