Паметната плоча, издигната в чест на 37-те убити българи по време на опустошаването на Босилеград и района от Сърбия през 1917 г., е прибрана от полицията в Босилеград. Това пише вестник "Глас Пресс".

Да четем докрай страниците на историята, призова вицето в Босилеград

Да четем докрай страниците на историята, призова вицето в Босилеград

Йотова почете паметта на жертвите

Мемориалната плоча бе поставена да отбележи Босилеградския погром от 15-16 май 1917 на паметника на Васил Левски в града. Плочата бе открита на 15 май в присъствието на вицепрезидента Илияна Йотова. Тя е била поставена от Демократичния съюз на българите пред паметника на Васил Левски.

Вчера в Босилеград в 8:45 сутринта е пристигнал полицейски патрул заедно с командира на полицията Новица Стоянов. Те са отнесли паметната плоча в полицейския участък в Босилеград.

100-годишнината от Босилеградския погром

100-годишнината от Босилеградския погром

Босилеградският край е опустошен за два дни

Кметът Захариев обяснил, че не е запознат с действията на полицията. От страна на Общината са били предложени варианти за нови места, където евентуално да бъде поставена плочата.

След срещата в кметството представителите на Демократичния съюз на българите (ДСБ) са отишли и до полицията. Там са приети от командира. Той обяснил, че след като е получено писмено заявление от "неизвестно лице" за нарушаване на спокойствието и сигурността на гражданите, са били взети необходимите мерки в консултация с по-високи полицейски органи.

Командирът изтъкнал, че паметната плоча е временно взета, най-вече заради предпазването й от евентуално чупене или поругване с което да се предотврати допълнително напрежение. Цялата случка е описана и в официално решение до председателя на ДСБ Драголюб Иванчов.

Българите от Босилеград дариха кръв за ВМА

Българите от Босилеград дариха кръв за ВМА

Планират следваща дарителска акция през пролетта