България е готова да участва активно в общоевропейските усилия за опазване на външните граници на общността, върховенството на закона и икономическите реформи. Това заяви премиерът Кирил Петков по време на среща с държавния секретар по европейските въпроси на Френската република Клеман Бон, който е на посещение в България.

Петков и Бон се обединиха около мнението, че са важни мерките на Европейския съюз за преодоляване на енергийната криза. Двамата обсъдиха приоритетите на Френското председателство на Съвета на Европейския съюз, което започва от 1 януари 2022 година и ще продължи през следващите шест месеца.

Клеман Бон увери, че Франция оценява високо българските усилия по отношение на интеграцията на Западните Балкани към ЕС и развитието на добросъседските отношения

Студенти протестираха за трети път в Европа срещу дискриминацията на българи в РСМ

Студенти протестираха за трети път в Европа срещу дискриминацията на българи в РСМ

Този път в Брюксел

От своя страна премиерът Кирил Петков запозна френския държавен секретар с основните приоритети на новото българско правителство, което може да използва френския опит в сфери като дигитализация.

Премиерът акцентира също така върху желанието за по-тясно сътрудничество между България и Франция, в интерес на двата народа.

Преди това френският държавен секретар по европейските въпроси бе приет от българския президент Румен Радев.

Румен Радев: България е мощен двигател на интеграцията на Западните Балкани

Румен Радев: България е мощен двигател на интеграцията на Западните Балкани

Президентът обаче подчерта, че водещият фактор не са сроковете, а постигнатите резултати