"Знаете, че България е мощен двигател на интеграцията на Западните Балкани в ЕС и правим всичко възможно този процес на интеграция да бъде ускорен. Ние държим това да стане при стриктно спазване на човешките права и на копенхагенските критерии за членство".

Това заяви президентът Румен Радев по време на среща с държавния секретар по европейските въпроси на Франция Клеман Бон.

Радев благодари на Франция за подкрепа на българската позиция по отношение на разширяването на Западните Балкани в Европейския съюз и увери, че ще работят заедно. Той отбеляза, че водещият фактор за интеграцията на Западните Балкани в ЕС не е времевата рамка и крайни срокове, а постигнати реални резултати.

Разширяването на ЕС към Западните Балкани - Три забележки

Разширяването на ЕС към Западните Балкани - Три забележки

Големите проблеми изглежда само стават все по-големи, а ефективни решения липсват

"Вашето посещение е във важен момент, предстои от 1 януари Франция да поеме ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз. Европа е изправена пред редица предизвикателства, като започнем през мигрантската, енергийната, здравната криза и нейните социално-икономически последици", обърна се Радев към френския държавен секретар по европейските въпроси.

Той посочи, че справянето с кризите изисква обединяване на усилията и най-важно е да имаме регулярен и открит диалог между държавите. Радев е убеден, че наред със справянето с предизвикателствата, Франция ще разгърне своята визия за бъдещето на Европа по време на своето председателство за една по-силна и обединена Европа, способна да вземе автономни решения, да бъде по-отговорна към своята сигурност и да бъде истински стратегически фактор на международната сцена.

В Катимерини: Северна Македония се сблъсква с български мечти за "Велика България"

В Катимерини: Северна Македония се сблъсква с български мечти за "Велика България"

"Гърция трябва незабавно да организира международна информационна кампания за събитията в региона и опасностите, които се създават"

От своя страна държавният секретар по европейските въпроси на Франция Клеман Бон заяви, че след няколко дни френската страна ще поеме голяма отговорност за следващите 6 месеца, които вероятно ще бъдат изпълнени с много предизвикателства и кризи. В настоящата ситуация трябва да разчитаме на европейския ангажимент, включително и на България за разрешаване на кризите, посочи Бон.

"Ние трябва да постигнем баланс по отношение на разширяването на ЕС в посока Западните Балкани и всичко това трябва да стане при спазване на критериите, при зачитане на чувствителността на едните и другите, така че за всичко това ще работим заедно", категоричен бе Клеман Бон.

Евроинтеграцията на РСМ не зависи от срок, а от резултат, отсече Радев

Евроинтеграцията на РСМ не зависи от срок, а от резултат, отсече Радев

Проблемът надхвърля представите за исторически спор между две съседни държави