В следващите месеци ситуацията в Турция ще бъде много сложна. Това прогнозира вицепрезидентът Илияна Йотова.

Вицепрезидентът коментира въпроса с референдума в Турция преди тържествената церемония по повод Деня на Конституцията и на юриста.

Опозицията в Турция оспорва резултатите от референдума
Обновена

Опозицията в Турция оспорва резултатите от референдума

До месец преструктурират Висшия съдебен съвет

"Близките резултати на референдума направиха победата на Ердоган нестабилна, както и претенциите на опозицията в Турция по същия начин. Единственото решение за страна като нашата, е европейският път на отношенията с Турция", категорична бе Йотова.

Освен това, тя изтъкна, че България трябва да се намеси много по-активно с позиции по отношение на южната ни съседка. "До този момент страни като Германия, силните страни в ЕС си присвояваха правото да водят тези преговори. Другият основен преговарящ бяха самите европейски институции. България в момента е в качеството си на сигурната външна граница на ЕС и много по-сериозно трябва да заяви и на по-висок глас своята позиция", коментира още вицепрезидентът Йотова.

Смъртното наказание е най-червената линия, напомни Брюксел на Ердоган

Смъртното наказание е най-червената линия, напомни Брюксел на Ердоган

Това ще сложи край на преговорите за членство

На въпрос, трябва ли да очакваме бежанска вълна, Йотова отговори: "Не повече от всякога. Тази заплаха за една голяма вълна, която ще тръгне от Турция към България, винаги е била достатъчно преувеличена. Смятам, че Турция ще запази своите отношения с ЕС. Там има поети ангажименти".
Йотова визира споразумението между Турция и ЕС, както и инвестираните от Европа няколко милиарда евро за справяне с бежанската криза.

Германия призова Ердоган да обясни нередностите на референдума

Германия призова Ердоган да обясни нередностите на референдума

Важно е бързо да се установи дали вотът е бил честен

"Все още никой не е заговорил за това, че са отпаднали и ангажиментите на Европа да преразглежда напредъка на Турция към ЕС. Всичко това са процеси, които ще трябва да следим много внимателно и да реагираме своевременно", каза още тя.

Ердоган към ОССЕ: Знайте си мястото!

Ердоган към ОССЕ: Знайте си мястото!

В отговор на изнесените данни за нарушения при референдума...

Запитана за изказаната от Австрия позиция, че Турция почти се е самоизключила от преговорите за ЕС, Йотова посочи, че смъртното наказание е нещо, от което Европа и ЕС никога няма да отстъпи. "Нека да не забравяме, че Турция е държава член на Съвета на Европа. Аз мисля, че Венецианската комисия и самото Председателство на Съвета няма да допуснат страна, която евентуално ще въведе смъртното наказание, да бъде нейн член", допълни вицепрезидентът.