България ще продължи да подкрепя Косово да стане част от семейството на Европейския съюз. Това посочват от Министерството ни на външните работи в Туитър.

Молбата на Косово за членство в ЕС демонстрира ясното намерение за продължаване на европейската програма за реформи на Съюза, отбелязват от българското МВнР.

Припомняме, преди дни премиерът на Косово Албин Курти подаде кандидатурата на страната за присъединяване към ЕС.

До тогава Косово беше единствената страна в Западните Балкани, която не беше кандидатствала за еврочленство.

Страната обяви независимост от Сърбия през 2008 г. с подкрепата на Запада след войната от 1998-1999 г., в която НАТО се намеси, за да защити територията.

Червените линии на Сърбия: Без нови преговори и без признаване на Косово

Червените линии на Сърбия: Без нови преговори и без признаване на Косово

Албин Курти бил най-големият дестабилизиращ фактор в района

Косово не е член на ООН. Пет държави от ЕС в лицето на Испания, Гърция, Румъния, Словакия и Кипър, отказват да го признаят като държава. Независимостта на Косово е призната от около 110 държави, но не и от Сърбия, Русия или Китай, наред с други.

Преди евентуално членство в ЕС страната трябва да изглади отношенията си със Сърбия. ЕС подготвя споразумение, което се надява да бъде прието и от двете страни. Напрежението между Сърбия и Косово ескалира през последните месеци, заради намерението на властите в Прищина да сменят сръбските регистрационни табели на автомобилите с местни.