България е открита за много по-активно икономическо и инвестиционно партньорство с Япония.

Това заяви президентът Румен Радев на среща с премиера на Япония Шиндзо Абе.

Срещата се проведе в рамките на посещението на българския държавен глава в Токио за участие в интронизацията на император Нарухито, съобщиха от администрацията на президента. 

Румен Радев връчи почетния знак на президента на проф. Тацуро Мацумае

Румен Радев връчи почетния знак на президента на проф. Тацуро Мацумае

Българският президент се срещна с представители на водещи японски корпорации

По думите на Радев успешните примери на сътрудничеството могат да бъдат използвани като модел за последващо разширяване на японските инвестиции в България. Сътрудничеството е между български и японски компании в автомобилната индустрия, енергетиката и производството на храни трябва, акцентира президентът.

Той припомни силните традиции на страната ни в производството на автомобилни части и развитието на информационните технологии. 

България цени високо отношенията си с Япония

България цени високо отношенията си с Япония

Президентът Румен Радев удостои с държавни отличия японски държавници

Японският премиер Абе подчерта високата оценка, която японските автомобилни компании дават за доставките на автомобилни компоненти и части от България. По думите му Япония проявява интерес към още по-тясно сътрудничество в тази област.

Румен Радев открои стратегическото разположение, висококвалифицираните работници и най-доброто съотношение между цена и качество в Европейския съюз.

"Най-важното в двустранните ни отношения е доверието и приятелството, които свързват двата народа", подчерта държавният глава. Румен Радев открои силното културно присъствие на Япония у нас, както и увеличаващия се интерес към изучаването на японски език сред българските ученици и студенти.

Българският президент Румен Радев и японският премиер Шиндзо Абе обсъдиха и теми от международния дневен ред, европейската интеграция на държавите от Западните Балкани. Двамата са разгледали и потенциални рискове пред глобалната сигурност.