Българският държавен глава Румен Радев удостои с почетния знак на президента проф. д-р Тацуро Мацумае за неговия личен принос за развитие на отношенията между България и Япония в сферата на науката, културата и образованието. Информацията бе съобщена от Администрацията на президента.

Проф. д-р Тацуро Мацумае е президент на Токайската образователна система, президент на Японската културна асоциация и председател на Японско-българската асоциация. 

България е открита за по-активно икономическо сътрудничество с Япония

България е открита за по-активно икономическо сътрудничество с Япония

Японските автомобилни компании оценяват високо българските компоненти

Българският държавен глава се срещна и с доктор Кийоши Ямада - ректор на Токайския университет. Ректорът на Токайския университет д-р Кийоши Ямада получи плакет с българската азбука кирилица за своите заслуги за развитието на връзките между България и Япония в областта на образованието.

Срещата с проф. Мацумае и с д-р Ямада бе след като президентът Радев разговаря с представители на водещи японски корпорации. 

България има амбицията и потенциала да разшири износа на свои качествени стоки за японския пазар, заяви президентът Румен Радев на среща в Токио с представители на водещи в света японски компании. 

България цени високо отношенията си с Япония

България цени високо отношенията си с Япония

Президентът Румен Радев удостои с държавни отличия японски държавници

Техният бизнес е в областта на електрониката, енергетиката, козметиката, производството на храни и други, организирана от Японско-българския икономически комитет, председател на който е бившият посланик на Япония у нас Коичиро Фукуи. В срещата участва и бившият японски посланик в България Цунехаро Такеда, който също е член на съвета.

Държавният глава оцени високо както направените досега японски инвестиции в българската икономика, така и двустранното икономическо партньорство, което носи със себе си и "рецептата за японския успех, основан на високо качество, ефективни структури и бизнес отношения".

Позитивното сътрудничество между български и японски компании при производството на мляко и млечни произведения създава условия за по-голямо присъствие на български хранителни продукти в Япония. Страната на изгряващото слънце е сред водещите държави-вносителки на храни в света. Там се увеличава търсенето на български вина, розово масло и преработени храни

Япония подновява вноса на пилешко от България

Япония подновява вноса на пилешко от България

През 2017 г. беше наложена забрана заради птичия грип у нас

Като особено перспективна сфера за партньорство беше откроенa областта на високите технологии. Представителите на японски компании отбелязаха традиционно силните позиции на страната ни в областта на информационните технологии, като част от тях работят с български компютърни инженери, програмисти и дизайнери.

Президентът подчерта, че България предлага най-доброто съотношение между цена и качество, което закономерно предизвиква интереса на чуждестранните инвеститори в тази сфера, включително и световните лидери в областта на киноиндустрията.

По време на разговорите бе откроено и доброто партньорство при производството на автомобилни части у нас, както и перспективите за неговото разширяване.

На срещата с президента Радев участваха представители на корпорациите "Мицубиши", "Тошиба", "Мейджи", "Сега", Ямамото" и други. Сред тези корпорации има инвестирали в България, които поддържат връзки с български доставчици или планират да стъпят на българския, или да разширят присъствието си на общия европейски пазар.

След срещата с представителите на японския бизнес българският президент се срещна с проф. Мацумае.