Държахме всички опции отворени, грижехме се само за живота и здравето на тези хора. Това заяви премиерът Кирил Петков при посрещане на 14-те български и един украински моряци от кораба "Царевна", който месец бе блокиран в украинското пристанище Мариупол.

Бяхме в ежедневна комуникация с капитана Павел Павлов, това че се стигна до тук е резултат от дипломатическите въпроси през двете страни, каза Петков и отказа подробности. 

Моряците от кораба "Царевна" се прибират в България

Моряците от кораба "Царевна" се прибират в България

Изпратен е самолет до Сочи

Според външния министър Теодора Генчовска не е имало и няма как да има комуникация със самопровъзгласилата се Донецка народна република.

"Това е сериозен ангажимент - (пристанищата) Черноморск (където е другият български кораб) и Мариупол - надяваме се да има син коридор. В Черноморск ситуацията не е така динамична", обясни Генчовска.

Запитана от екипажа на другия ни кораб - "Рожен", който е в пристанището Черноморск, - от там шестима са евакуирани. Евакуацията става след като моряците представят писмени декларации, обясни Генчовска.

По думите на мениджъра на фирмата-оператор на кораба "Царевна" Даниел Стефанов са търсени контакти не само с Русия и Украйна, но и с Турция. За момента практически е невъзможно (изтеглянето на плавателния съд - б.р.). Надяваме се да огледаме кораба, има косвени щети - следи от шрапнели, осколки. Те не влияят върху живучеството на кораба. Предвижда се изпращане на друг екипаж, който да прибере плавателния съд.

Той бе развълнуван, когато спомена името на капитан Павел Павлов, управлявал българския кораб, плаващ под малтийски флаг и останал на борда на кораба. Петима български моряци остават там, те имат храна, обстановката е по-спокойна.

Освен българските институции и корабособственикът оказва съдействие. Сателитният телефон за връзка с моряците ни "Царевна" бе от собственика на кораба, призна премиерът Петков.

За другия кораб с български екипаж - "Рожен", целта е да се евакуира целият кораб.

На неколкократно и под различен вариант зададения въпрос: "Кой изведе моряците ни от кораба", нито един от журналистите не получи конкретен отговор. Били военни, но дали руски или украински - никой не пожела да каже.

Военни са ги извели от кораба и са ги придружили до Донецк. Качили са ги на автобус, но моряците отказват да назоват националността на бойците, които са ги извели. Били настанени в хотел в Донецк, в Ростов на Дон и след това - в Сочи. "Ескортираха ни", обясни моряк.

Един от завърналите се моряци заяви, че евакуацията е минала чудесно. "Много добре са се държаха с нас през цялото време. Имаше момент, в който се страхувахме за живота си", призна той.

Не е имало нападение върху кораба, нито влизане на чужди войски на борда на кораба. "Не мога с две думи да разкажа какво е това нещо", каза морякът. Запитан дали те сами са излезли от кораба, той почти потвърди.

Българските моряци в Мариупол са се евакуирали сами?

Българските моряци в Мариупол са се евакуирали сами?

Няколко члена на екипажа на собствена глава са слезли от кораба и са казали, че са искали да бъдат евакуирани

"Оказаха ни пълно съдействие (военните)", каза друг моряк. "Взехме нещата в свои ръце в един момент, трябваше да направим крачката", заяви той, но отказа подробности.

"Не е леко, но намерихме начин да се справим", каза лаконично той и допълни, че не е било лесно да се крият в машинното отделение на плавателния съд.

Припомняме, в Черно море заради военните действия в продължение на месец бяха блокирани два кораба с български екипаж, като именно "Царевна" се намираше в центъра на бойните действия - на пристанището в Мариупол.

На 13 април част от екипажа на "Царевна" беше евакуиран.

Към 14 април бе известно, че 14-те българи и един украинец ще се отправят към Донецк. Това означава, че в евакуацията участват сили на Донецката народна република, а не на украинската страна. Информация и снимки пък публикува в Telegram вторият помощник-капитан на кораба Веселин Славчев.

Руският посланик в България Елеонора Митрофанова заяви, че Русия постоянно следи ситуацията около спасяване на българските моряци, блокирани от украинските националисти в пристанището на Мариупол.

Според говорителя на руското външно министерство Мария Захарова "украинските националисти държат чужди граждани за заложници".

По думите на началника на отбраната на Българската армия адмирал Емил Ефтимов моряците ни са "на безопасно място, но повече подробности не мога да дам".