С правителствен самолет се връщат българските моряци от кораба "Царевна", които почти месец бяха блокирани на украинското пристанище Мариупол. От Министерския съвет увериха, че премиерът Кирил Петков ще ги посрещне по обяд на летището във Варна.

"14 български граждани и един гражданин на Украйна, възпитаник на българското военноморско училище, бяха евакуирани от пристанището на Мариупол, и днес с осигурен от правителството въздушен транспорт пристигат в България", гласи съобщението на МС. 

Българските моряци в Мариупол са се евакуирали сами?

Българските моряци в Мариупол са се евакуирали сами?

Няколко члена на екипажа на собствена глава са слезли от кораба и са казали, че са искали да бъдат евакуирани

Машината е излетяла от Летище София и се е отправила към Сочи, Русия, съобщи Нова телевизия.

Петима от моряците останаха на борда на кораба по собствено желание, включително капитанът. Трима от тях са български граждани, а двама - украински

Нямало как българските моряци да бъдат изтеглени без съгласието на Русия

Нямало как българските моряци да бъдат изтеглени без съгласието на Русия

Именно Русия не разрешава на търговските кораби да напуснат украинските пристанища, подчертава Тагарев

Припомняме, в Черно море заради военните действия в продължение на месец бяха блокирани два кораба с български екипаж, като именно "Царевна" се намираше в центъра на бойните действия - на пристанището в Мариупол.

На 13 април част от екипажа на "Царевна" беше евакуиран.

Към 14 април бе известно, че 14-те българи и един украинец ще се отправят към Донецк. Това означава, че в евакуацията участват сили на Донецката народна република, а не на украинската страна. Информация и снимки пък публикува в Telegram вторият помощник-капитан на кораба Веселин Славчев.

Руският посланик в България Елеонора Митрофанова заяви, че Русия постоянно следи ситуацията около спасяване на българските моряци, блокирани от украинските националисти в пристанището на Мариупол.

Според говорителя на руското външно министерство Мария Захарова "украинските националисти държат чужди граждани за заложници".

По думите на началника на отбраната на Българската армия адмирал Емил Ефтимов моряците ни са "на безопасно място, но повече подробности не мога да дам".

Втори ден без хуманитарни коридори за евакуация

Втори ден без хуманитарни коридори за евакуация

Украинските и руските власти не успяха да се споразумеят

При посрещането си на летище Варна нито един от спасените български моряци не пожела да уточни от коя националност са били военните, които са ги спасили.