България, Гърция и Румъния постигнаха тристранно споразумение за възстановяване на Украйна след края на войната, съобщава БНР.

Това се е случило след среща в София на ниво зам.-министри на външните работи. Представител от българска страната е била Велислава Петрова. На срещата са били обсъдени и енергийни въпроси.

Гръцкият заместник външен министър Милтиадис Варвициотис е изразил тревога от ескалацията на събитията в Украйна през последните дни и е посочил, че това налага обсъждането на по-конкретни мерки в рамките на Европейския съюз.

ЕС създава платформа за възстановяване на Украйна след войната

ЕС създава платформа за възстановяване на Украйна след войната

Според Зеленски това е "общата задача на целия демократичен свят"

Той е подчертал, че е важно трите страни да обединят усилия и да изпратят послание, за да върнат живота в Украйна.

По време на тристранната среща Варвициотис е повдигнал въпроса за премахване на енергийната зависимост от Русия, като е отбелязал важността на интерконектора между България и Гърция и геополитическото му значение като част от европейската политика за енергийна независимост.

Европейските страни прилагат политика за енергийна независимост, за да не се допусне "да бъдат заложници на лидер на трета страна, която използва енергийните доставки като оръжие за влияние", заявил е гръцкият заместник-министър на външните работи.

$600 млрд. ще са нужни за възстановяването на Украйна

$600 млрд. ще са нужни за възстановяването на Украйна

Искане на Зеленски