Вътрешният министър Калин Стоянов и британският държавен министър по въпросите на имиграцията Робърт Дженрик подписаха Съвместно изявление между България и Великобритания и Северна Ирландия за засилване на сътрудничеството в борбата и предотвратяването на организираната престъпност в областта на имиграцията.

Според Робърт Дженрик съвместната работа ще бъде от полза и за двете държави за прекратяване и пресичане на дейността на организираните престъпни групи, замесени в каналджийство.

Министър Калин Стоянов поясни, че подписването на документа е резултат на двумесечна интензивна работа на МВР и Агенция "Митници".

"В резултат на Вашата инициатива реализираме една сериозна възможност за превенция на нелегалната миграция", допълни българският вътрешен министър.

Двамата министри определиха двустранна среща като изключително важна за съвместното сътрудничество. Те споделиха общата оценка на досегашното взаимодействие като динамично, резултатно, основано на доверие и преки контакти.

С подписването на съвместния документ се постига по-тясно взаимодействие на оперативно ниво, засилване на обмена на информация между правоприлагащите органи чрез Европол, Евроюст, Интерпол, офицерите за връзка на двете страни, обмен на служители от сферата на сигурността, правоприлагането, управлението на границите и миграцията.

Министър Стоянов посочи, че ГДГП изпълнява перфектно своите задължения, с което бе постигнато 30-процентното подсилване на българо-турската граница. Резултатът е, че през последните два месеца опитите за нелегално преминаване на границата са не повече от 300-400 на денонощие.

Стоянов посрещна британска делегация на ГКПП - Капитан Андреево. От българска страна в срещата участваха заместник-министър Стоян Темелакиев, главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев, директорите на ГДГП и ГДБОП - главен комисар Антон Златанов и главен комисар Явор Серафимов, директорът на Агенция "Митници" Пламен Тонев.