България цени високо партньорството си с Ирак, както и с Автономния иракски регион Кюрдистан и има амбицията за последващото му разширяване в сфери от взаимен интерес. Това заяви президентът Румен Радев на среща с президента на Автономния иракски регион Кюрдистан Нечирван Барзани в рамките на Дипломатическия форум в Анталия.

Българският държавен глава отбеляза добрите традиции в двустранните отношения с Ирак в близкото минало и изрази готовността на страната ни да продължи да работи за тяхното надграждане в енергетиката, икономиката, туризма и образованието.

От своя страна Нечирван Барзани открои политиката на Кюрдистан да се утвърждава като фактор на стабилност в региона, както и неговите усилия за насърчаване на икономическите и търговски връзки със своите партньори.

Двамата откроиха като особено перспективни сфери на двустранното сътрудничество възможността за доставки на суров петрол от Кюрдистан за България, разширяване на дейността на българските туроператори в автономния регион и популяризиране на град Ербил като туристическа дестинация, както и земеделието и производството на храни.

Бяха отчетени и добрите резултати от проведените през май и октомври 2023 г. в София два бизнес форума между БТПП и представители на местния бизнес от градовете Ербил и Мосул, както и подписаният Меморандум за разбирателство между Българската търговско-промишлена палата и Ербилската търговско-промишлена палата (ЕТПП) през май миналата година.

Барзани покани Радев да посети Ирак и столицата на Кюрдистан Ербил за продължаване на дипломатическия диалог на най-високо равнище и очертаване на нови сфери за развитие на двустранното сътрудничество.