Кохезионната политика, или политиката на сближаване, има за цел да помага на онези региони, които са по-слабо развити, и които имат нужда да догонят центъра на нашия съюз. Средствата трябва да отиват в услуги и проекти, които повишават заетостта, създават възможности, подобряват качеството на образованието и на здравеопазването. Това заяви в чешката столица Прага на заседанието на министрите, отговарящи за кохезионната политика, вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

По негови думи европейските средства и ползата от тях трябва в по-голяма степен да достигат пряко до гражданите.

Той подчерта, че освен за важните цели, свързани със зеления и дигитален преход, Европа трябва да работи и за решаване на демографските си проблеми. Пеканов открои именно демографската криза като едно от основните предизвикателства пред страната ни.

България настоява да се намери общоевропейско решение относно енергийната криза, като в рамките на новия инструмент RePowerEU да бъдат изработени поредица от механизми, които да отговарят на нуждите на отделните страни членки.

Пеканов проведе двустранна среща с еврокомисаря по кохезионна политика Елиза Ферейра, на която подчерта нуждата с инструментите за сближаване да работим върху демографския проблем.

Той проведе разговор и с хърватската министърка Наташа Трамишак, с която обсъдиха текущия в Хърватия процес по приемане на еврото.

Българският вицепремиер по управление на европейските средства имаше среща на четири очи и с държавния секретар на Германия Свен Гиголд, на която са обсъдили членството на България в Шенген и в Еврозоната.

Повдигнахме въпроса и за необходимостта Европейският съюз да направи общи поръчки на газ, за да успее да се справи с текущата криза, обясни той.