Министрите от кабинета Борисов-3 одобриха три кандидатури за длъжността европейски прокурор от Република България, съобщиха от Министерския съвет.

Българските кандидатури за европейски прокурор са предложени от комисията по подбора на кандидатите за длъжността. Трите одобрени кандидатури са на: Десислава Пиронева - прокурор в Софийска градска прокуратура; Светлана Шопова-Колева - прокурор в Софийска градска прокуратура; Теодора Георгиева - съдия в Административен съд - София град.

Европрокуратурата стартира с бюджет от 4.9 млн.евро за  2019 г.

Европрокуратурата стартира с бюджет от 4.9 млн.евро за 2019 г.

В София обсъдиха изграждането на силна, ефективна и независима прокуратура

До 31 март министърът на правосъдието Цецка Цачева ще изпрати кандидатурите на Комитета по подбора. Изискването е според Регламента за установяване на засилено сътрудничество за създаване на Европейска прокуратура. И тримата кандидати ще имат присъствено изслушване. Комитетът ще класира кандидатите според тяхната квалификация и опит, като укаже реда на предпочитане.

След получаване на обоснованото становище на Комитета и списъка с класирането, с обикновено мнозинство от Съвет на ЕС ще бъде избран и назначен един от кандидатите за европейски прокурор от Република България.

Обсъждат обучението на бъдещите служители в европрокуратурата

Обсъждат обучението на бъдещите служители в европрокуратурата

Обсъжда се и системата за управление на делата