От Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) одобриха Пътна карта на България с параметрите, етапите и условията на присъединителния процес. С това решение от днес, 10 юни 2022 г., се дава официално начало на разговорите за присъединяване на България, съобщиха от Министерския съвет.

Одобрението на Пътната карта стана в рамките на годишната среща на Съвета на ОИСР на ниво министри, състояла се в Париж на 9 и 10 юни 2022 г. 

България направи важна стъпка към ОИСР

България направи важна стъпка към ОИСР

Асоцииран член на инвестиционния комитет сме

Припомняме, България получи покана за започване на разговори за присъединяване на 25 януари 2022 г., като още на следващия ден министър-председателят Кирил Петков потвърди готовността на страната ни да започне присъединителния процес.

В българската делегация за министерската среща на Съвета на ОИСР участваха Велислава Петрова, заместник-министър на външните работи, и Ивайло Яйджиев, заместник-министър на финансите.

Като "исторически" определи деня на приемането на Пътната карта заместник-министър Велислава Петрова. Тя заяви, че България споделя визията, ценностите и приоритетите на Организацията - индивидуални свободи, демокрация, върховенство на правото, защита на правата на човека, отворена и прозрачна пазарна икономика.

Присъединителният процес цели да потвърди, че страната ни действително се придържа към тези ценности и приоритети

ОИСР вече работи по пътната карта на България

ОИСР вече работи по пътната карта на България

Очаква се тя да бъде готова в началото на юни

България ще положи усилия да приключи успешно разговорите за членство в максимално кратък срок, като присъединителният процес ще ускори важни национални реформи за по-добро управление, добави заместник-министър Петрова.

Страната ни ще има възможност да направи оценка на съответствието на законодателството и политиките си с най-добрите практики и стандарти в ОИСР и в сътрудничество със Секретариата и държавите членки да изработи начини за тяхното усъвършенстване. 

България очаква да получи своята Пътна карта за присъединяване към ОИСР

България очаква да получи своята Пътна карта за присъединяване към ОИСР

Страната ни споделя ценностите на ОИСР

Присъединяването на България към ОИСР ще допринесе и за разпространение на стандартите и принципите на Организацията в целия регион на Югоизточна Европа, подчерта още заместник-министър Петрова.

Министерската среща на ОИСР тази година се председателства от Италия и беше открита от премиера Марио Драги.

Темата на конференцията беше "Бъдещето, което искаме - по-добри политики за следващото поколение и за устойчив преход".

В двата дена на конференцията министрите дискутираха глобалните предизвикателства, произтичащи от икономическите последствия от мащабната агресия на Русия. Обсъждаха търговията и екологичната устойчивост, отношенията с Африка, включително през призмата на енергийното сътрудничество, политиките, насочени към младите хора, превенцията на пандемиите и готовността за реакция, зеления и цифровия преход

Обновиха екипа за присъединяването ни към ОИСР

Обновиха екипа за присъединяването ни към ОИСР

Министрите одобриха 14 препоръки и решения на ОИСР за екологията

Участието на България в министерската среща бе шанс да представим своята гледна точка по актуалните глобални теми.

Присъединяването към ОИСР е основен външнополитически приоритет и ще донесе редица ползи. Организацията е своеобразен клуб на най-добрите практики и най-добрите политики. Мотото на ОИСР е "По-добри политики за по-добър живот", а основната цел - постигането на по-висок жизнен стандарт за всички граждани.

Очакванията от членството на България в ОИСР са да бъде повишено доверие в икономическата система на страната ни, ще привлече инвестиции и ще подобри условията за бизнеса. Това, от своя страна, ще доведе до повече възможности и повече работни места. Високите стандарти на ОИСР ще подпомогнат ефективното управление, устойчивия икономически растеж, усилията за чиста околна среда и намаляването на неравенствата.

От организацията са разработили инструменти във важни за България области като образованието, младежите, пазара на труда и високите технологии. Подробните статистически данни на ОИСР ще улеснят изготвянето на политики. Очаква се присъединителният процес да укрепи доверието в институциите, които да служат на гражданите в духа на почтеността, прозрачността и отчетността. 

Членството в ОИСР, Еврозоната и Шенген - национални постижими приоритети

Членството в ОИСР, Еврозоната и Шенген - национални постижими приоритети

За диалог между бизнеса и политиците настоява председателят на АИКБ

С присъединяването си към ОИСР, България ще получи възможност да участва активно и да има право на глас в търсенето на решения на актуални глобални предизвикателства. Членството ще даде възможност да се сравняваме и съизмерваме с останалите държави членки, да се учим от техния опит и практики.

България подава заявление за членство в ОИСР през 2007 г. Днес Съветът на ОИСР одобри пътни карти за присъединяване още за Бразилия, Перу, Румъния и Хърватия.