Депутати от ГЕРБ и парламентарният шеф Цецка Цачева предпазиха военния министър Николай Ненчев да отговаря в ресорната военна комисия на въпроси за демилитаризацията на Черно море.

Припомняме, докато Ненчев бе заедно с президента Плевнелиев на срещата на върха на НАТО във Варшава, у нас премиерът изненадващо обяви идеята си – почти противоположна на това, което се говореше в Полша, за демилитаризация на Черноморския регион.

Борисов "изненада" НАТО, поиска Черно море да стане демилитаризирана зона
Обновена

Борисов "изненада" НАТО, поиска Черно море да стане демилитаризирана зона

Лесно е когато не зависи от тебе, обърна се задочно той към Плевнелиев

Днес пък левицата внесе искане парламентът официално да обяви Черно море за зона без оръжие.

По време на заседанието на военната комисия в НС социалистът Атанас Зафиров подхвана темата за демилитаризацията на Черно море. Търсим съмишленици, подчерта той и попита военния министър дали ще застане зад идеята на левицата, която днес внесе проекторешение.

Герберът Валентин Радев попари ентусиазма на социалиста и не даде думата на министъра за отговор, тъй като Ненчев бил тук да докладва за Варшава, а не да се занимава с инициативите на столетницата.

Атанас Зафиров искаше да се оплаче от начина, по който Радев водеше заседанието. В този момент обаче по време на самото заседание Радев водеше важен телефонен разговор. Социалистът го „захапа” за това. Герберът обаче се оправда: „Цецка Цачева беше”.

БСП поиска парламентът да обяви Черно море за демилитаризирана зона

БСП поиска парламентът да обяви Черно море за демилитаризирана зона

Левицата „прегърна” идеята на премиера Бойко Борисов

Военният ни министър все пак открехна ситуацията около Черно море. 245 бойни спомагателни кораба е разположила Русия в Черно море, както и 6 подводници плюс 7-ма в готовност. Федерацията е разположила и 30 000 военни в Крим и още толкова на западната граница.

140 кораба има натовска Турция в Черно море, както стана ясно от отговора на министъра.

По-късно, в кулоарите, той все пак коментира лаконично темата.
Той подчерта, че това (демилитаризацията) не зависело само от българския парламент. Подобна инициатива трябвало да бъде съгласувана с другите държави, които са част от Черноморския регион.

България няма кой знае какво да демилитаризира в Черно море, заяви Николай Ненчев. Темата трябвало да бъде поставена към Русия, Турция.

Иначе министърът на отбраната докладва за срещата на НАТО в полската столица, без да каже нещо ново и неизвестно до момента.

Срещата във Варшава била изключително важна. Русия и действията й в Украйна подкопали сигурността в региона. Приети били важни документи. Основна тема била борбата срещу хибридните методи.

Подкрепяме разширеното военноморско присъствие на НАТО в Черно море, подчерта пред депутатите военният министър (теза, противоположна на идеите на премиера Борисов), акцентирайки на важността на военните учения между отделните членки на Алианса.

Не виждам нищо изненадващо и неочаквано, посочи социалистът Ангел Найденов. поред него министърът следвал насоката на Министерския съвет преди срещата.

В НАТО изненади няма, аргументира се военният министър.