България отпуска 180 000 лева за паметника костница "Нешков връх" край Цариброд.

Предстои да бъде подписано споразумение за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ между българското правителство и община Цариброд.

Проектът на община Цариброд за изграждане на електрифицирана инфраструктура на комплекса "Нешков връх" е на стойност 180 000 лева и се реализира по линия на българската политика за сътрудничество за развитие.

"Костницата "Нешков връх" е сред най-значимите културно-исторически паметници в историята на България и Сърбия. В него почиват костите на загиналите българи и сръбски войни в братоубийствената война от 1885 г.", посочват от Външното ни министерство.

НИМ възстановява 3 военни паметника в Македония, включително разрушения на Каймакчалан

НИМ възстановява 3 военни паметника в Македония, включително разрушения на Каймакчалан

Военното гробище на Осми Приморски варненски полк и на полк. Каварналиев

Тази година по линия на българската политика за сътрудничество за развитие ще бъдат подпомогнати проекти в 9 държави от Западните Балкани и Източното партньорство на обща стойност близо 3,5 млн. лева.

С реализирането на проекта "Нешков връх" ще се подобри инфраструктурата на историческата местност, достъпът до нея и до прилежащия манастирски комплекс "Св. Троица". Финансирането на проекта ще насърчи туризма и ще спомогне за по-голямата популяризация на "Нешков връх", изтъкват от ведомството ни.

Първият етап от проекта, който България ще финансира, е изграждането на електрифицирана инфраструктура на комплекса. Планира се да се изгради и осветяване на паметника.

Във втория етап от проекта е предвидено изграждането на асфалтов път между Цариброд и "Нешков връх", което ще бъде финансирано от община Цариброд.

Даваме 3 485 028 млн. лв. на страните от Западните Балкани

Даваме 3 485 028 млн. лв. на страните от Западните Балкани

От тях 35 000 са за Босилеград