Европейският съюз отново потвърди перспективите за членство на страните от Западните Балкани, а влизането на България и Румъния в ЕС показа, че то е постижимо за тях и е взаимноизгодно.

Това заяви премиерът Сергей Станишев по време на заключителната пресконференция на 10-тата среща на държавните и правителствени ръководители на страните-участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ).

На нея България пое председателството на организацията от Хърватия за 1 година.

Без регионално сътрудничество не може да се говори за истински просперитет, подчерта Станишев, цитиран от правителствената пресслужба.

Помощник държавният секретар на САЩ Никълъс Бърнс заяви пред премиера Станишев подкрепата на страната си за българските медици в Либия.

Той подчерта необходимостта от запазването на политическата стабилност в региона и определи въпроса за статута на Косово като тест за зрялост на международната общност, на Сърбия и на властите в Косово. Премиерът отново припомни българската позиция, че е нужно международно легитимно решение за статута на областта.

Сред останалите приоритети на българското председателство са сътрудничеството в областта на енергетиката, на културата и образованието.

Българският министър-председател изтъкна значимостта Югоизточна Европа в енергиен план и подчерта, че страната ни ще работи активно за утвърждаването на тази роля.